Foto: Pixabay
- Reklama -

Veliki pomor pčela muči pčelare u Rusiji, posebno u Altajskom kraju. Pčele umiru u blizini polja uljane repice koja su tretirana hemikalijama, rekao je sef korporacije “Altaj – Medovi kraj” Jurij Boguslavski.

Regionalno odeljenje Ministratsva poljoprivrede Rusije obavešteno je o trenutnoj situaciji i preduzete su mere kako bi se šteta sanirala. Napravljena je mobilna aplikacija uz pomoć koje poljoprivredni proizvođači mogu dao obaveste u kom vremenskom periodu i na kom mestu će tretiratu useve, ali ne koriste svi poljoprivrednici i pčelari ovaj servis.

U istom problemu našli su se i pčelari u jednom od sela Novosibirske oblasti. Nadležni trenutno istražuju slučaj, a kako tvrde lokalni mediji, pčele umiru zbog uticaja hemikalija koje se koriste prilikom obrade useva na njivama. 

Masovni pomori pčela sve su češća pojava u mnogim državama. Razlozi za to su upotreba pesticida i hemikalija koji su opasni po pleče.

Prošlog meseca u hrvatskom Međimurju za samo sedam dana uginulo je desetine milona pčela. Dok su kod nas stradale “izletnice” u više od 550 košnica u Bojniku kod Leskovca i Sokobanji, a nadležnima je prijavljeno i trovanje ovih insekata u okolini Inđije.

 

IZVORBolja zemlja/sputnjik
Prethodni tekstKikinda: Zaprašivanje komaraca 13. i 14. jula, pčelari zatvorite košnice 
Sledeći tekstStudija Evropske komisije: Manja poljoprivredna gazdinstva podložnija većim gubicima i bankrotu, ne pomaže ni pomoć iz EU fondova