Foto: Pixabay
- Reklama -

U Srbiji u protekle tri godine u okviru akcije „500 zadruga u 500 sela” osnovano je 722 nove zadruge. Danas je u Srbiji oko 35.000 zadrugara i više od 100.000 kooperanata. Registrovano je oko 4.500 zadruga, od čega su 2.500 aktivne, a 2.000 poljoprivredne, rekao je ministar u Vladi Srbije i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić.

On je napomenuo da je zadružni sistem Srbije sve jači, kao i da je to veliki potencijal koji može da bude snažna poluga ekonomskog razvoja, pre svega sela Srbije.

„Verujte u zadružni sistem jer zadruge, uz poštovanje principa neutralnosti prema kome su ravnopravni svi bez razlike na nacionalnost, pol, boju kože i veroispovest, imaju odgovore na sve aktuelne ekonomske i bezbednosne izazove. Zadruge u Srbiji nisu prestale da rade ni u vreme pandemije virusa korone, a ni u jednoj od njih nije zabeleženo žarište Kovida 19″, rekao je Krkobabić.

On je na kraju istakao da zadruge i zadrugari danas čine veoma jak svetski ekonomski sistem koji okuplja oko milijardu ljudi i 280 miliona zaposlenih u svim sferama privrednih aktivnosti: poljoprivredi, trgovini, zanatstvu, uslugama i dodao da dok je zadruga i zadrugara, Srbija ne treba da brine.