Foto: Pixabay

U okolini Sremske Mitrovice u usevima soje uočeni su simptomi plamenjače soje (Peronospora manshurica).

Ukoliko primetite na licu mlađeg lista svetlozelene i žućkaste pege, onda znajte da je u pitanju plemenjača.

Kasnije pege postaju sivkaste, mrke ili tamnomrke a sa naličija lista se u okviru pega, pri vlažnim uslovima, javlja bogata micelijska navlaka od konidiofora i konidija, navodi se na portalu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Lišće koje je jako zaraženo požuti, uvija se na ivici a potom i opada.

Foto: Pixabay

Ukoliko želite da se odbranite od plemenjače, savetuje se da se gaje otporne sorte, da se koristi zdravo zeme, kao i da se zaoravaju biljni ostaci posle žetve, dok se hemijske mere ne preporučuju.

Na portalu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja, na usevima soje uočeno je i prisustvo simptoma napada običnog paučinara (Tetranychus urticae).

Simptomi prisustva običnog paučinara prvo se uočavaju na uvratinama parcele a najkarakterističniji simptom je srebrnkasta boja lista (usled ishrane grinja biljnim sokovima), a ukoliko se prenamnoži može da smanji prinos i za 30 odsto te se preporučuju češći pregledi parcela.

Ukoliko se registruje više od 50 odsto biljaka sa ovom štetočinom, preporuka je da se sprovedu hemijske mere zaštite na napadnutim delovima parcele.

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstPogon “Naš med” traži neograničene količine šumskog i bagremovog meda
Sledeći tekstŽelela je za svoju decu da napravi nešto zdravo i ukusno: Kod Smiljanje možete kupiti prirodne sirupe, a oduševiće vas njen sirup od lavande