Foto: Pexels
- Reklama -

Za preporuku preparata i pravilno doziranje, pitajte stručnjake našeg portala. Pošaljite pitanje na info@boljazemlja.com i stručni tim vam odgovara u roku od 24 časa!

Voćarska proizvodnja ima dugu tradiciju u našoj zemlji i simbol je iskustva i stručnog znanja. Nega voćnjaka zahteva dobro poznavanje agroekoloških uslova, sorti, navodnjavanja, formiranje oblika krune, izbor oprašivača, primenu biljnih regulatora rasta, mineralnu ishranu itd.

Preduslov za uspešnu proizvodnju i postizanje visokih prinosa je i očuvanje dobrog zdravstvenog stanja voćnjaka tokom cele godine. Zaštita od prouzrokovača bolesti i štetočina traje tokom cele godine, a počinje sa zimskim tretiranjem voća.

Plavo prskanje

U jesen, nakon završene berbe, počinje priprema voćnjaka za narednu vegetaciju. Prva faza pripreme sastoji se od čišćenja voćnjaka: uklanjanje osušenih stabala, suvih polomljenih grana, trulih plodova, sakupljanje opalog lišća i plodova koji su česti izvori zaraze. Nakon toga sledi zaštita biljaka koja se vrši u dve faze:

Oktobar / decembar: jesenji tretman voćaka, češće nazivan plavo prskanje

Februar / početak vegetacije: zimski ili rano prolećni treman voćaka

Foto: Pexels

Jesenji tretman voćaka

Jesenje prskanjevoćaka i vinograda je višestruko korisno a kod koštičavog voća i obavezna mera zaštite.

Prouzrokovači mnogih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci, patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja:

  • Dezinfekcija stabla od patogena koji se nalaze na njemu i sprečavanje infekcije preko rana nastalih opadanjem lišća, pukotina od ranijih bolesti, mraza i ostalih mehaničkih oštećenja.
  • Zaštita od patogenakoji se bez ovog prskanja vrlo teško suzbijaju, a infekcija od njih mogu nastati od trenutka početka opadanja lišća i tokom perioda mirovanja vegetacije.

Zaštitnu opremu koristiti u skladu sa preporukom navedenom u uputstvu za primenu preparata.

Zaštita bakrom

Jesenja zaštita se sprovodi tokom oktobra i novembra, primenom preparata na bazi bakra. Na ovaj način smanjuje se potencijal za infekcije koje tokom godine mogu da ostvare prouzrokovači vrlo rasprostranjenih oboljenja voćaka i vinove loze, kao što su: sušenje cvetova i grančica i mrka trulež plodova koštičavog voća, bakteriozna plamenjača jabučastog voća, kovrdžavost lista breskve, rogač šljive, šupljikavostl ista, krastavost ploda koštičavog voća i crna pegavost vinove loze.

foto: Pixabay, voćnjak
foto: Pixabay, voćnjak

Tretiranje je potrebno sprovestipo tihom vremenu, bez vetra, kako bi se sprečilo zanošenje preparata i kada je temperatura oko 10°C. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, obavezno treba takve voćke protresti kako bi se ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje.

Prilikom izvođenja prskanja posebno treba obratiti pažnju da voćke u celosti i ravnomerno budu prekrivene depozitom rastvora za tretiranje.

PLAVO PRSKANJE: S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa prilikom tretiranja i ceo voćnjak dobija plavu nijansu to može pomoći da se uoče eventualni propusti i ponovi prskanje izostavljenog mesta.