Ulje lavande
ulje lavande
- Reklama -

Piše: Goran Veljković, dipl.inž. poljoprivrede
#odgovornonovinarstvo

Lavanda je možda i najpopularnija lekovita biljka, jer se uzgaja na velikim površinama. Kod nas se dosta gaji i kao ukrasna biljka. Međutim, kada govorimo o industrijskoj proizvodnji, ne gaji se na površinama manjim od nekoliko desetina hektara.

Budući da lavanda potiče iz toplijih, sredozemnih podneblja, za naše uslove gajenja potrebno je da se odaberu sorte koje su selekcionisane za setvu u kontinentalnim područjima, gde ima niskih temepratura i oštrijih mrazeva.

Pcele i lavanda
Pčele i lavanda

Pošto lavanda ne zahteva preterano kvalitetno zemljište, idealan je izbor za sva ona na kojima prosto nije moguće zasnovati neku drugu proizvodnju. U to se ubrajaju zemljišta koja su dugo bila zaparložena, njive koje su nastale krčenjem starih voćnjaka i slično. 

Lavanda je odlična i kao međukultura za sve one koji još nisu doneli odluku šta da uzgajaju, a u međuvremenu mogu da ostvare profit.

Treba imati u vidu da jednom zasejana, lavanda na zemljištu može ostati i do 20 godina, pod uslovom da se gaji na dobro propusnim parcelama. 

Lavanda
lavanda

Pre same setve potrebno je izvršiti analizu zemljišta, pa shodno rezultatima izvršiti pripremu. Za lavandu nije pogodno da zemljište sadrži velike količine azota.

Lavanda je odlična i profitabilna za uzgoj, jer je koristi kozmetička i farmaceutska industrija, zbog lepog mirisa i lekovitih svojstava. 

Polja lavande su odlična ispaša za pčele tako da je i u tom smislu korisna. Međutim, jedno je sigurno, od uzgoja lavande, uz prethodno ugovorene količine i cenu za poznatog kupca, može se ostvariti odličan profit.