foto: S.Vasojević
foto: S.Vasojević

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije prati sva kretanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Raspisan javni poziv, daju se subvencije za elektrifikaciju polja!

Rast izvoza voća i žitarica se nastavlja, a posebno je velika tražnja za kukuruzom koga je u prethodnoj godini bilo u izobilju pa su zabeleženi i rekordni prinosi u pojedinim regionima. Ipak u nekim delovima sveta nije bilo tako, pa je pojačana tražnja za kukuruzom.

Resorno ministarstvo beleži povećan izvoz i tražnju za našom najznačajnijom žitaricom, ali ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice, navodi se u saopštenju resornog Ministarstva.

Šta zna želja šta je nemoguće: Prvi u Srbiji proizvode pravi šampanjac!

Takođe neće biti uvedene dodatne takse na izvoz.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su iznosile 996.527 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko 8 miliona tona i prosečni prinos od 8,1 t/ha. U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6% veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4%.

Prijavite se ta “nultu” kontrolu: Ovo je preduslov za dobijanje subvencija!

Odličnom proizvodnjom ostvarenom u 2020. godini biće zadovoljene domaće potrebe u tržišnoj 2020/21. godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.

Prema raspoloživim podacima Uprave carina, u periodu od oktobra, kad počinje tržišna godina, do decembra, izvezeno je 1.330.237,08 tona kukuruza.

Crveno zlato se sve više traži: Turci zainteresovani za borovnice i jagode

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ulaganjima u poljoprivrednu infrastrukturu, a pre svega u sisteme za navodnjavanje, nastojaće da održi trend rasta proizvodnje. U toku je realizacija 49 projekata sistema za navodnjavanje širom Srbije, stoji u saopštenju.

Prethodni tekstTežak udarac za poljoprivrednike: Rusija zabranila uvoz krušaka!
Sledeći tekstNova strategija u razvoju vinogradarstva: Vinari, evo šta vas očekuje u narednih 10 godina!