Foto: Pixabay
- Reklama -

U novootvoreni pogon “Naš med” pristizaće med iz cele Srbije, a pčelari će na ovaj način imati siguran plasman proizvoda bez posrednika.

Kapacitet centra za prikupljanje, preradu i plasman meda je 3.600 tona, a 90 odsto prikupljenog proizvoda ići će na inostrano tržište.

Za izgradnju pogona, pčelari su donirali 12,8 miliona dinara, opština Rača pomogla je sa 30 miliona dinara, a Vlada Srbije 50 miliona dinara. Za plac na kom se pogon nalazi, kao i za potrebne komunalne priključke izdvojeno je 18,5 miliona dinara, dok je Vlada finansirala izgradnju puta do carinskih terminala u Lapovu.

Do sada je pogon finansiran iz sopstvenih sredstava Saveza pčelraskih organizacije Srbije (SPOS) od 64,7 miliona dinara, od čega je kredit Poštanske štedionce od 53 miliona i 11,7 miliona od članarina. Ovaj savez okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara, ima oko 8.500 članova i tradiciju dugu 123 godine.

Pogon “Naš med” svečano su otvorili ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, premijerka Srbije Ana Brnabić i Predsednik opštine Rača Nenad Savković.