- Reklama -

Lavanda mediteranska biljka

U gradskim baštama lavanda se gaji kao lepa i dekorativna biljka, mada lavanda se može gajiti i plantažno budući da je odlična za pčelinju pašu.

lavandina pasa
Lavandina paša Foto: screenshot iz emisije Bolja zemlja

Lavandina paša je odlična stvar u ovo doba godine, kada tek kreće suncokret.

Med lavande u inostranstvu košta i do 20 evra po kilogramu.

Uvreženo je mišljenje da tamo gde se poseje lavanda nema vaši i mrava.

Ova biljka prijatnog mirisa ne zahteva plodna i kvalitetna zemljišta, tako da se može sejati na svim tipovima zemiljišta.

U baštama, gde se seje kao ukrasna, lavanda se može orezivati kako bi se oblikovale različite forme ove biljke.

U baštama, gde se seje kao ukrasna, lavanda se može orezivati kako bi se oblikovale različite forme ove biljke.

Orezivanje lavande
Orezivanje lavande u bašti na poleće Foto: http://gardenhow.blogspot.com

Lavanda je višegodišnja biljka koja raste u obliku poluloptastog žbuna. Životni vek lavande, i samonikle i gajene, je do 30 godina.

Ukoliko se ne kontroliše rast lavande, za 3 decenije lavanda može da potpuno prekrije veliki prostor. Zbog toga, naš savet svima Vama koji gajite lavandu je da vremenom čupate bokore koji se mogu preneti na neko drugo mesto. Kako brzo raste , često lavanda korovima onemogućava rast, pa ukoliko je posadite nećete imati problema sa njima.

lavanda protiv moljaca i komaraca
Osušena lavanda

Lavanda spada u grupu lekovitih biljaka

S druge strane, osušena lavanda se može koristiti za odbijanje moljaca i drugih kućnih štetočina, jer svojim mirisom rasteruje nepoželjne insekte. Odlična je i u rasterivanju komaraca.

 

Ljubičasta provansalska polja lavande je ono po čemu je jug Francuske prepoznatljiv, tačnije region Provansa gde se lavanda intezivno uzgaja

Provansa polja lavande
Provansa polja lavande

Purpurna polja lavande simbol su i italijanske Toskane. Plantaže tih polja su, osim estetske, i svrsihodne, pre svega, u proizvodnji eteričnog ulja – kozmetičkoj industriji.

I u Srbiji se, od skoro, gaji lavanda. Ova informacija je gotovo neverovatna ukoliko znamo da je lavanda mediteranska biljka, a da Srbija nema mora.

Lavanda
lavanda

Od prelepih prizora na obroncima Fruške gore, pa do prirodne kozmetike koja će ulepšavati lica hiljade naših žena

Entuzijasta i poljoprivrednik, Branko Švonja je pre pet godina započeo uzgoj lavande na Fruškoj gori (na svega 20-ak minuta vožnje od Novog Sada). Ne možemo da kažemo da se rezultati još uvek vide, ali se naziru!

Najbitnije je da Švonja čvrsto veruje da ova ne mediteranska vrsta lavande (hibridna vrsta lavande), koju su on i njegovi prijatelji posadili, može da se uzgaja u Srbiji i da ima perspektivu.

Na severu Srbije ima dovoljno sunca, dovoljno kiše, dovoljno “svega” da lavanda buja i, pre svega, cveta. Pa kada već postoje uslovi za uzgoj lavande kod nas, nameće se pitanje šta se dobija uzgojem ove biljke? Da li je isplativ uzgoj lavande?

Po hektaru lavande može da se dobije oko 250 litara ulja u maksimalnoj rodnosti

Od hibridne lavande se dobija upola, odnosno oko 125 litara ulja po hektaru. Dakle, u pitanju je ozbiljna sirovina za kozmetičku industriju – od lepote za žene do novca za proizvođača.

Ulje lavande
ulje lavande

Ulje mediterasnke lavande košta od 150 evra pa na više, a ulje hibridne lavande košta od 60 evra pa nagore.

I pored toga, što je lavandino ulje koje Švonja planira da proizvede duplo jefitinije – zarade će, nadamo se, biti.

A šta je sa tržištem? Nažalost, imajući u vidu da lavande kod nas skoro da i nije bilo do sada, mi ni nemamo razvijeno tržište. Tako da, bi Švonja ukoliko uspe u nameri postavio Srbiju na “kartu” kada je u pitanju trgovina i proizvodnja ulja od lavande.

Pcele i lavanda
Pčele i lavanda

Bojan Karanović jedan od prvih pčelara u Srbiji koji ima priliku da pravi med isključivo od lavandine paše

Sudeći po tome da su pčele, prema rečima Bojana Karanovića, zauzete i rasute svuda po listovima lavande možemo da zaključimo da LAVANDA ODLIČNO MEDI.

Pošto kod nas retko ko da proizvodi med od lavande, ni naši pčelari ne mogu da očekuju veliku zaradu, kao recimo francuski pčelari.
Međutim, sigurno je da je kod nas med od lavande skuplji od bagremovog meda.
Celu epizodu emisije Boja zemlja za 17.03.2018. godine možete pogledati klikom OVDE.