- Reklama -

Na njivama u okolini Sombora ozimi usevi dobro izgledaju, a sa snežnim padavinama povećava se i potencijal za dobar prinos.

Država daje napuštene parcele poljoprivrednicima: Cena 0 dinara!

Setvu pšenice poljoprivrednici su jesenas obavili nešto kasnije. Čekali su kišu, a i prethodne godine pokazale su da je bolje pšenici sejati ne na početku oktobra već u kasnijim rokovima setve.

– Pšenica je nikla sva za nedelju dana. Imala je od tada idealne uslove. Ne možda prevelike padavine, ali magla i malo kiše bilo je taman dovoljno za optimalnu vlagu u setvenom sloju. Krajem novembra i početkom decembra imali smo malo niže temperature, što je pomoglo da pšenica ne preraste, odnosno da u zimu ne uđe prevelika – kaže Davor Vuković, poljoprivrednik sa salaša Gradina.

Šta zna želja šta je nemoguće: Prvi u Srbiji proizvode pravi šampanjac!

Pšenica je trenutno u fazi bokorenja i ima potencijal za dobar prinos, ali hoće li tako i biti zavisi od vremenskih uslova narednih meseci. Dobro izgleda i ozimi pivarski ječam.

– Klasično oranje, 23. oktobra setva. I sve je do sada bilo dobro, dovoljno vlage i povoljne temperature. Malo se i previše izbokorio i sada bi dobro došao sneg – kaže Antun Paštrović, poljoprivrednik iz Bezdanskih salaša.

Ono što je sada potrebno ozimim usevima je sneg, koji bi popravio stanje zimske vlage.

Upoznajte Mirka Arsića – čoveka koji je uspeo da ostvari svoj san

– Akumulacija zimske vlage je već godinama nedovoljna i poljoprivrednici i mi agronomi maštamo o pola metra snega. Tada bi imali ozbiljne zimske rezerve vlage što nismo imali u poslednjih nekoliko godina – kaže agronom Aleksandar Bošnjak, Agro Ravangrad Sombor.

Krajem januara preporuka je da se krene sa prihranom pšenice. Preporuka je da se prvo uradi prihrana useva iz prvih rokova setve.

– To su bujni usevi i tu se već na nekim njivama pokazuju prvi nedostaci azota. Treba uraditi prihranu sa brzo delujućim đubrivima kao što je amonijum-nitrat – dodaje Bošnjak.

U strukturi setve pšenica već godina u regionu zapadne Bačke zauzima od 15 do 20 odsto površina, što je znatno manje nego pre 15 godina.

Izvor: RTV