šljivovica
šljivovica

Ova godina doneće dobru rakiju proizvođačima, visok kvalitet voća garantuje odlične destilate, procene su predsednika Saveza proizvođača rakije dr Ivana Uroševića.

„Probao sam uzorke šljive u destilaciji, ima dosta veliki potencijal i dobrim je radmanima. Što se tiče destilata kajsije, već su u većini slučajeva završeni preteci – to su vrlo aromatični destilati ove godine i jako dobra kajsija, rekao je Urošević za portal Bolje zemlje.

Inicijativa sadnje matičnih zasada Ranke

Iako nezgodna godina zbog kišnih i sušnih nedelja u nedoba, dala je niže prinose, ali su sunačni dani dali zrelo voće dobrog kvaliteta. Prerada voća je u toku; šljive i kruške pri kraju, a sledeće što dolazi je dunja. Dobrom destilatu doprineo je i poseban sortiment.

„Postoji definitivno svest o tome, da vrhunski destilati mogu da se dobiju upotrebom kvalitetnh varijeteta, pre svega domaće autohtone sorte šljive, kao što je crvena ranka, požegača, trnovača, koje daju rakiju vrhnskog kvaliteta. Sad imamo incijativu, formiranja matičnih zasada, pre svega sa crvenom rankom, koja je i samonikla i lako se razmnožava, a svemu tome je doprinelo i to uređena zaštita geografske oznake za šumadijsku rakiju, gde je za proizvodnju te rakije potrebno minimum 20 odsto sadržaja crvene ranke. To je uticalo da ljudi više sade zasade crvene ranke i autohtonih sorti“.

Pripazite na fermentaciju!

Da bi rakija bila dobra, najvažnije je dobro voće u punoj tehnološkoj zrelosti, higijena voća, fermentacionih i destilacionih sudova i završena fermentacija.

„U slučajevima kajsije, na fermentaciju stavlja se od sedam do 10 dana, šljiva do 15 dana, a može i 7 u zavisnosti od vremenskih uslova. Čim se završi fermentacija i prestane vrenje, nastavlja se proces sirćetnog vrenja, što znači da imamo nastajanje velikog broja jedinjenja koje nepovoljno utiču na krajnje destilate, pa je potrebno da se odmah izdestiliše, naglašava Urošević za čitaoce Bolje zemlje.

Pijemo sve bolju rakiju

Krajem oktobra u Pančevu biće održan drugi po redu Festival rakije „Rakija i rakijaši 2019.“, gde će dr Ivan Urošević, kao član komisije, dati krajnju ocenu ovogodišnjoj rakiji.

„Prošle godine imali smo veliki dijapazon kvaliteta; od nekvaliteta do vrhunskog kvaliteta. Ove godine očekujem da će biti mnogo manje nekvaliteta, jer učesnici prilično dobro informisani kako treba da urade i šta da bi rakija bila dobra. Tu se često dešava da bude interesnatne rakije koje nisu tipične od voća koje nemaju neku komercijalnu vrednost, kao rakija od drenjine, divlje jabuke i kruške. Očekujem vrlo interesantno ocenjivanje i visok kvalitet rakije i veliki broj uzoraka. To mene kao ocenjivača i člana komisije raduje, jer to znači da tako dižemo nivo kvaliteta rakije koju pijemo kod kuće na viši nivo“.

 

J.E.