Foto: Bolja zemlja

Radoslav Matić uložio 100 000 evra stado romanovski ovaca. U kešu je dao 69 000 evra samo za genetiku.  Taj video je na našem Jutjub kanalu pregledalo oko 150 000 ljudi.

Naravno da je tu bilo i raznih zluradih komentara, ali mnogo više pametnih i intelignetinih pitanja kako će se te ovce pokazati.

Već je odobreno 300 miliona za razvoj seoskog turizma! Konkurs još traje, ovako možete da se prijavite!

Da vas podsetimo, radi se o tovnom tipu romanovskih ovaca uveženih iz Češke. Ovci koja bi trebalo da iskombinuje i plodnost i prirast. Matić je uradio sve što je mogao da iskoristi maksimum genetskog potencijala koji ima, a to znači da je radio i sinhronizaciju estrusa i pri tome je manje više sve kategorije hranio ad libitum, lucerkom i jednostavno dao je ovcama apsolutno sve što je mogao.

Šta je rezultat?

Sve ono što smo očekivali u osnovi. Sve je onako kako smo i govoriil da će biti i jagdnja i prirast jaganjadi koja su ojagnjena u februaru i koja imaju daleko preko 10 kilograma prirasta po mesecu života.

Prijavite se na konkurs! Ova opština daje subvencije za mehanizaciju!

– Sve ono što smo planirali to se i desilo – kaže Radoslav Matić. – To smo znali i u Češkoj da se dešava. Evo, prvih 5 ovaca imali smo prosek 3,48 što je fantastično. Imamo na šilježicama 2,8 što je isto odlično. Prirast jagnjića je vrlo dobar, sve u svemu najbolje moguće.

Radoslav Matić, Šid

No, opstoji nešto što nije fantastično i o čemu Radoslav dalje priča:

– Postoji jedna stvar koja je ono „ali“, to je cena hrane, e tu smo do dan doterali. Nikakva računica na ovu cenu žitarica ne može da vas pokrije.

On priznaje da ga je to što prodaje priplodni materijal malo izvadilo, ali i dodaje da će većina završiti u klanicama.

Zasad trešnje malo ređi od kukuruza! Neverovatna dobit i kvalitet plodova!

– Tražimo vrhunski priplodni materijal i elitni kvalitet. Ovnovi ne mogu da idu ispod 35 kilograma a ovce ispod 32 kilograma za jagnje koje je staro 100 dana. To je minimum ispod kojeg ne idemo – dodaje on. – To je neka selekcija i samo na taj način možemo da održimo ovaj kvalitet koji imamo. Prosek ovaca nam je preko 80 kg, a prosek ovnova preko 120 kg.

Da li se Matiću, na kraju, sve to isplatilo i kakva su mu iskustva pogledajte na snimku ispod…

Prethodni tekstOne su žene od akcije! Dve prije pokrenule biznis sa plastenicima!
Sledeći tekstZa ovog pčelara nema loše godine! Daje savet kako da vam svaka paša bude dobra!