Foto: Bolja zemlja
- Reklama -

Radoslav Matić uložio 100 000 evra stado romanovski ovaca. U kešu je dao 69 000 evra samo za genetiku.  Taj video je na našem Jutjub kanalu pregledalo oko 150 000 ljudi.

Naravno da je tu bilo i raznih zluradih komentara, ali mnogo više pametnih i intelignetinih pitanja kako će se te ovce pokazati.

Već je odobreno 300 miliona za razvoj seoskog turizma! Konkurs još traje, ovako možete da se prijavite!

Da vas podsetimo, radi se o tovnom tipu romanovskih ovaca uveženih iz Češke. Ovci koja bi trebalo da iskombinuje i plodnost i prirast. Matić je uradio sve što je mogao da iskoristi maksimum genetskog potencijala koji ima, a to znači da je radio i sinhronizaciju estrusa i pri tome je manje više sve kategorije hranio ad libitum, lucerkom i jednostavno dao je ovcama apsolutno sve što je mogao.

Šta je rezultat?

Sve ono što smo očekivali u osnovi. Sve je onako kako smo i govoriil da će biti i jagdnja i prirast jaganjadi koja su ojagnjena u februaru i koja imaju daleko preko 10 kilograma prirasta po mesecu života.

Prijavite se na konkurs! Ova opština daje subvencije za mehanizaciju!

– Sve ono što smo planirali to se i desilo – kaže Radoslav Matić. – To smo znali i u Češkoj da se dešava. Evo, prvih 5 ovaca imali smo prosek 3,48 što je fantastično. Imamo na šilježicama 2,8 što je isto odlično. Prirast jagnjića je vrlo dobar, sve u svemu najbolje moguće.

Radoslav Matić, Šid

No, opstoji nešto što nije fantastično i o čemu Radoslav dalje priča:

– Postoji jedna stvar koja je ono “ali”, to je cena hrane, e tu smo do dan doterali. Nikakva računica na ovu cenu žitarica ne može da vas pokrije.

On priznaje da ga je to što prodaje priplodni materijal malo izvadilo, ali i dodaje da će većina završiti u klanicama.

Zasad trešnje malo ređi od kukuruza! Neverovatna dobit i kvalitet plodova!

– Tražimo vrhunski priplodni materijal i elitni kvalitet. Ovnovi ne mogu da idu ispod 35 kilograma a ovce ispod 32 kilograma za jagnje koje je staro 100 dana. To je minimum ispod kojeg ne idemo – dodaje on. – To je neka selekcija i samo na taj način možemo da održimo ovaj kvalitet koji imamo. Prosek ovaca nam je preko 80 kg, a prosek ovnova preko 120 kg.

Da li se Matiću, na kraju, sve to isplatilo i kakva su mu iskustva pogledajte na snimku ispod…