- Reklama -

Propolis je mešavina voska i lepljivih smolastih materija koje luče lisni pupoljci nekih biljnih vrsta, među kojima su najizdašnije sve vrste vrba, topola, bresta, klena i ive. Može biti raznih boja, ali najčešće je zelene i mrke boje.

Za razliku od polenovog praha koje pčele magacioniraju u radiličkim ćelijama kao hranu veoma bogatu belančevinama, mineralnim materijama i vitaminima, propolis pčelama ne služi kao hrana.

Propolisom pčele zatvaraju sve pukotine na košnici, da bi zaštitile gnezdo od rashlađivanja, padavina  i eventualnog ulaska neprijatelja.

Propolis, takođe, ima bakteriozno svojstvo, što znači da u njemu ne mogu da žive nikakvi štetni organizmi, te pčelama služi za balzamiranje ubijenih neprijatelja u svom gnezdu.

Balzamirajući uginulog neprijatelja kojeg zbog njegove težine ne mogu da izbace iz gnezda (miš), pčele se obezbeđuju da usled velike toplote u gnezdu (34 stepena) ne dođe do razlaganja belančevina u aminokiseline iz uginulog tela, pri čemu nastaju neprijatni mirisi.

Kako izgleda propolis?
Propolis

Propolis ponosno nosi naziv i prirodni antibiotik

U sebi sadrži vitamine, mineralne soli i eterična ulja, pa je samim tim pogodan za lečenje i prevenciju više tegoba kod ljudi. Povoljno je koristiti propolis kod upale grla, bolova u zubima, stomačnih problema, kožnih oboljenja i vrlo je delotvoran u jačanju imuniteta.

Do sada nisu otkrivene nuspojave ovog prirodnog leka i, vrlo važno, bakterije ne mogu da stvore otpornost na njega. Proizvodi na bazi propolisa mogu se naći u različitim oblicima: tablete i kapsule, sprej za usnu i nosnu šupljinu,  mast i krema, alkoholni rastvor, bezalkoholni rastvor, uljane kapi. Uglavnom se koristi u kombinaciji sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima.

Saveti za upotrebu propolisa

Na našem tržištu najzastupljeniji je alkoholni rastvor propolisa koncentracije 20 odsto i više. Takav rastvor propolisa može da se uzima pomešan s medom. U šoljicu se stavi kašičica meda i na med nakapa propolis, pa se dobro promeša sve dok se ne dobije mutna masa meda. Mešavina se može uzeti sama i topiti što duže u ustima, ili se upotrebljava kao namaz na hleb, ili se pak stavlja u hladni ili mlaki napitak.