Hoće li virusna oboljenja uništiti biljke na planeti?
- Reklama -

Hoće li virusna oboljenja unštiti biljke na planeti?

Evropski naučnici su nedavno upozorili, da se u Americi u poodmakloj fazi nalazi eksperiment koji za cilj ima da sintetiše biljne viruse, ali tako da mutiraju, koji bi pomoću insekata bili prenošeni na željene biljke?

Iako su Amerikanci kao cilj tih novih eksperimenata naveli “potragu za mogućnostima povećanja otpornosti različitih kultura u slučaju suše, bolesti ili preterane upotrebe herbicida”, evropski naučnici upozoravaju da je stvarni zadatak naučnika da zapravo stvore moćno biološko oružje. Jer ponašanje biljaka u sušnim periodima nema nikakve veze sa mutiranim virusima koji dovode do uništenja zaražene biljke.

Amerikanci navodno izdvajaju milijarde dolara za ova istraživanja sa ciljem koji je samo njima poznat. Posebno je pitanje, koji je to bolesni um pre svega naučnika spreman da za „ šaku dolara“ prihvatai ovakva istraživanja koja direktno idu ka uništenju biljnog sveta na Planeti, a samim tim i propasti ljudske rase.

Eksperimenti se vrše ni manje ni više nego na najvažnijoj strateškoj biljci od koje zavisi milijarde ljudi, a to je kukuruz. Ovaj eksperiment bi trebalo da dovede do toga da insekti budu prenosioci, genetski modifikovanih virusa do željenog mesta. Kada stignu do polja ili voćnjaka, insekti bi trebalo da hraneći se na biljci prenesu – ubace donešene viruse. Ovo se danas svakako dešava slobodno u prirodi, naročito putem nekih vaši i cikada koje su glavni prenosioci mnogih biljnih virusa kao što su: virus mozaika duvana, virus mozaika paprike i paradajza kao i virus šarke šljive, koji je gotovo istrebio naše domaće sorte šljive. Te eksperimente finansira agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku Sjedinjenih Američkih Država – DARPA.
Ta agencija je učestvovala u razvoju tehnologija koje su promenile svet, uključujući računarske mreže, iz koje je nastao internet i razvoj veštačke inteligencije.

Grupa evropskih naučnika, ukazuje da istraživanja u ovoj oblasti mogu dovesti do dalekosežnih, ali potencijalno veoma opasnih bioloških, ekonomskih i društvenih posledica. Naučnici sumnjaju da projekat nije u stanju da donese realne koristi poljoprivredi, a to objašnjavaju sledećim činjenicama:

Ako se pretpostavlja da virus koji se razmnožava u biljci ima nešto opasno za čoveka i ako se to posmatra kao genetsko oružje, zamislite koliko bi sofisticirana trebalo da bude ova konstrukcija kako bi virus funkcionisao i u ćelijama biljke i u ćelijama insekta i pri tome bio štetan po čoveka. Ako se ovi eksperimenti sprovode zarad borbe protiv korova, to je onda opasno, ako ništa drugo zbog toga što je korov sastavni deo ekosistema i biocenoze. Ako se veštački pusti virusna infekcija na određenu teritoriju, posledice mogu biti veoma štetne. I uopšte, igre sa modifikovanim virusima su veoma opasne zbog sveukupnog efekta na prirodu. Velike boginje, ebola, ptičiji grip i AIDS su samo neke od mnogobrojnih izuzetno opasnih virusnih bolesti čoveka za koje leka nema. Ukoliko bi se zaista došlo do kraja sa tako mutiranim virusima vrlo je verovatno da bi umirali u najvećim mukama i to svi do poslednjeg stanovnika na Zemlji, jer leka nema.

Jasno je da kada Amerikanci nešto naume to i ostvare i ukoliko im uspe eksperiment može se vrlo lako dogoditi da je „ eksperiment svakako uspeo, ali je i celo stanovništvo na planeti izumrlo“ Ako uopšte postoji uteha u ovako jezivom scenariju, umreće i oni koji su ovaj eksperiment zamislili i sproveli u delo. Jer igranje sa prirodom uvek za posledicu ima, vraćanje milo za drago kao bumerang.

Nama jedino ostaje da se nadamo da do ovakvog scenarija svakako neće doći. Daj Bože.

 

Priredio: dipl. inž. polj. Goran Veljković