Licitacija zemljista 2018
Licitacija zemljišta Foto: shutterstock.com

Kraj oktobra je prvi rok za prikljupljanje prijava za licitaciju državnog zemljišta, za sledeću godinu, dok bi drugi rok trebalo da bude do 1. aprila 2019. godine, tako da lokalne samouprave i gradovi objavljuju oglase za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Svake godine kada se kreće sa obajviljivanjem oglasa kreće tzv. igranka bez prestanka jer se često pojavljuju „ anonimni“ zakupci koji imaju za cilj da izlicitiraju što višu cenu, ne bi li sprečili manje poljoprivrednike da dođu do izvesnih većih površina za obradu. I to je muka koja muči neke od naših seljaka, ali to je tako i gotovo svi prećutno i prihvataju to jer nemaju kud. Međutim, ima promena na bolje.

U pogledu visine arende lokalne samouprave su samostalne, s tim što po pravu prečeg zakupa arenda za hektar ne može biti veća od 194 evra, u dinarima po srednjem kursu NBS. Taj iznos je određen od strane Uprave za poljoprivredno zemljište pri Ministarstvu poljoprivrede, a na osnovu evidencije po lokalnim samoupravama koliko se plaćala arenda za prosečan kvalitet zemlje u proteklom periodu.

Dok lokalne vlasti žure da ne zakasne u rokovima, ratari negoduju, smatrajući da licitacija treba da se završi najkasnije u septembru da bi se državne njive mogle koristiti za jesenju setvu.

Posle licitacije lokalne samouprave saglasnost moraju dobiti od Ministarstva poljoprivrede, pa tek onda mogu potipisati ugovore sa poljoprivrednicima koji su dobili njive na javnom nadmetanju.

Sve to u značajnoj meri produžava momenat potpisivanja ugovora a samim tim i mogućnost setve, jer vreme prolazi pa se kasni sa setvom. Zbog toga su poljoprivrednici preko svojih udruženja već uputili zahtev Ministarstvu da se rokovi moraju pomeriti i procedura oko izdavanja pojednostaviti.

Po nekim procenama samo u Vojvodini se daje oko 200.000 ha državnog zemljišta.

Pravo na zakup zemlje,ostvaruju nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava aktivnih u protekle tri godine, a pravo prečeg zakupa vlasnici sistema za navodnjavanje, odvodnjavanje, vlasnici ribnjaka, plastenika, staklenika, i višegodišnjih zasada koji su na državnim njivama u višegodišnjem posedu.

U tu grupu spadaju i vlasnici domaćih životinja – stočari koji na državnoj zemlji imaju objekte za uzgoj stoke ili pak imaju stoku u svom posedu, ali im oranice trebaju za ratarsku proizvodnju radi ishrane životinja.

Dipl. inž. Goran Veljković