zasad leske
zasad leske
- Reklama -

Posetili smo naše poznate rasadničare porodicu Dodić iz Milutovca. Dodići su posadili matičnjak iz koga se razvija žbun leske, koji se đubri, prihranjuje i navodnjava kako bi se stimulisao da pusti što više izdanaka. I sada u toku proleća ti izdanci se režu pri samom korenu i stavljaju se na ožiljavanje, kako bi od njih nastale nove sadnice lešnika, koje će biti spremne za sadnju u jesen 2019. i proleće 2020. godine.

Domaćin Ljubiša očekuje da će imati oko 40.000 reznica, od kojih će otprilike 80 % biti uspešno, što znači da će otprilike za prvu klasu proizvesti oko 30.000 sadnica.

Dakle, kod ovih domaćina, planirana cena sadnica leske sa sertifikatom je 120 din. plus PDV.

Kada su u pitanju sadnice oraha, Dodići imaju u ponudi sadnice iz Turske. Jer kako kaže domaćin Ljubiša (a to je verovatno tačno), mi ne može da proizvedemo sadnice te klase. Pre svega zbog toga što Turci imaju dobru klimu, blizu su mora i proizvode ogromne količine sadnica, a samo kalemljenje rade sa dva noža, koje se kod nas ne radi-jer mi nemamo pogodnu klimatske uslove za to!

Ipak, i gospodin Ljubiša planira da se upusti u proizvodnju sadnica oraha po povoljnijoj ceni kako bi bile dostupnije kupcima. Konkretno Dodić prodaje američku sortu čendler (eng.Chandler, sorta koja se odlikuje po tome što mu je ljuska mekša od domaćih oraha, ima svetlo žutu koru, može da se razbije rukom, i sadrži veliku količinu ulja, čak 70 %) i francusku franket (fr. Franquette, potiče iz Francuske i jedna je od najpoznatijih i najrodnijih sorti u svetu. Kasnije je vegetacije i srednje bujnog stabla. Pokazuje rod već u prvoj godini. Plod je srednje krupnoće, izdužen i sa hrapavom ljuskom).

Po kojoj ceni će se prodavati sadnice oraha – pogledajte celu priču u sledećem prilogu.