Proizvodnja mandarina u Valensiji – evo šta možete da naučite i primenite u svom voćnjaku!

674
0
SHARE
Proizvodnja mandarina u spaniji
Proizvodnja mandarina u Valensiji

Prestonica umetnosti i nauke, na obali Sredozemnog mora, Valensija je jedan od glavnih industrijskih centara Španije. Sa oko 700.000 stanovnika, Valensija je poznata i po sjajnim plažama, fudbalskom klubu Valensija, noćnom provodu i dijalektu.

Međutim, mi nećemo pisati o Valensiji kao turističkoj destinaciji koju svakako treba posetiti, već o uzgoju citrusa.

Naime, Španija kao vodeći proizvođač citrusa u Evropskoj uniji, proizvodi oko 6% svetskog citrusa – što čini skoro 25% svežeg izvoza citrusa širom sveta.

Topla i suva leta, kao i relativno hladne zime, kao što su u Valensiji pogodno su tlo za uzgoj citrusa: pomorandži, mandarini, limuna i slično.

Voditelj emisije Bolja zemlja Uroš Davidović posetio je porodicu Kamila Arteza u Valensiji. Porodica Artez se tri generacije bavi poljoprivredom, i to uglavnom citrusima. Danas ova porodica ima oko 150 hektara pod citrusima, a od toga se voćnjak mandarina prostire na 22 hektara.

Iako uzgoj citrusa u potpunosti nije svojstveno našem području, mi od ljudi koji se bave uzgojem citrusa, kao što je Kamil Artez možemo dosta da naučimo, pa i primenimo u našoj poljoprivrednoj praksi.

Recimo kako doći ranije do punog roda novim sistemom uzgoja, ili kako proizvodnju prilagoditi zahtevima tržišta – u pogledu promena sorti u rodu.

U narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja poslušajte kako se to u Valensiji uzgaja mandarina: