Proizvođači svinjskog mesa u Srbiji zatražili su od Ministarstva poljoprivrede dodatne subvencije po grlu od 2.000 dinara, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić

On je  rekao da su sada subvencije po grlu 1.000 dinara, a da dodatne subvencije treba ograničiti do 1.000 komada po jednom vlasniku.

Pola milijarde za zadruge u ovoj godini! Usvojen novi program podrške

Cene svinjskog mesa su, prema njegovim rečima, zbog pandemije i nekontrolisanog uvoza pale, a hrana poskupela, pa su gubici više od 20 odsto u odnosu na uložen novac.

– Svinjsko meso pojeftinjuje od juna prošle godine i nakupci sada nude 110 dinara po kilogramu žive vage, a pre poskupljenja kukuruza, pšenice i ostale stočne hrane cena je bila od 160 do 170 dinara po kilogramu i donosila je jedva neku minimalnu zaradu – rekao je Erić.

Dodao je da ne sme ni da računa koliki su gubici posle poskupljenja hrane.

Stiže kredit Svetske banke: Sve je spremno za prolećnu setvu!

On je rekao da su zajedno sa udruženjem Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS), čije je sedište u Kraljevu, od resornog ministarstva zatražili da se radi zaštite domaće proizvodnje svinja, uvedu prelevmani na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa i da se uvoz smrznutog mesa i proizvoda od mesa ograniči kvotama.

Među zahtevima su i da se pojača kontrola zdravstvene ispravnosti uvezenog mesa na granici i smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na stočnu hranu na deset odsto.

Vrši se povraćaj troškova veštačkog osemenjavanja goveda: Evo kako da se prijavite!

Stočari su predložili i da se uvede ombudsman za zaštitu proizvođača i da se otkup mesa obavlja na liniji klanja gde bi se merila mesnatost životinja i prema tome određivala otkupna cena.

Erić je rekao i da su tražili da se uvede informacioni sistem kako bi se pratila proizvodnja svinja, jer bi za oko godinu dana trebalo da se dozvoli izvoz svinjetine u EU.

Predsednik SPAS-a Zoran Miliićević rekao je da kilogram prasetine žive vage košta 180 dinara, a posle poskupljenja i žitarica i uljarica trebalo bi da košta 280 dinara.

Saveti profesionalca: Ispričao nam je odlične trikove za dobar voćnjak!

– Tovne svinje bi po kilogramu trebalo da koštaju od 160 do 170 dinara i to za težinu do 110 kilograma, jer bi po toj ceni dalji tov donosio sve veći gubitak – rekao je Milićević.

On je dodao da proizvođači svinja traže i da se ne uvozi smrznuto meso, starije od šest meseci.

Izvor: Agro News

Prethodni tekstKompletna zaštita od korova – za sve koji gaje soju, krompir i lucerku
Sledeći tekstPrijava u toku: Izdvojeno 70 miliona dinara za komasaciju!