Prodaja povrca na pijaci
Prodaja povrća na pijaci
- Reklama -

Teško je biti poljoprivrednik, a u isto vreme i trgovac koji prodaje uzgojeno. S obzirom da su nam sela sve praznija i praznija, da je dece i mladih na selu sve manje, i da se škole gase – ne čudi nas da su i seoske pijace sve praznije, cene sve skuplje, a zarade za poljoprivednika skoro da ni nema.

Jedna od najboljih opcija, ali i preveliki zalogaj za svakog povrtara, poljoprivrednika jesu Beogradske pijace. Ali kako nam se čini Beograd je zabranjeno voće za naše povrtare, a evo i zašto?

Sve češće za tezgom na pijaci možete sresti klasičnog trgovca, preprodavca koga ne interesuje čiji proizvod prodaje – već isključivo cena i zarada. Takva “nemilosrdna” konkurencija, visoki troškovi zakupa tezge, ali i komunalna inspekcija je ono sa čime se suočava poljoprivrednik prilikom prodaje proizvoda na pijaci u Beogradu, ali i ostalim većim gradovima u Srbiji.

Poslednjih nekoliko nedelja u novinama se pisalo o „kupus mafiji“ koja tradicionalno tokom novembra i decembra meseca, iz kamiona i kombija prodaju kupus. Ovi tzv. mafijaši uvek su meta komunalne inspekcije koja nastoji da spreči nelegalnu prodaju, ali i ukloni komunalni nered.

Prema rečima Darka Glavaša, vršioca dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima, „Veletržnica“ Beograd daje mogućnost da prodavci svoje kamione sa robom premeste na za to predviđena mesta i robu prodaju legalno. Osim prodaje na pijaci, poljoprivrednici imaju mogućnost da prodaju robu putem Interneta, onlajn pijaci – kao što je sajt Agrokorpa.

Međutim, šta ćemo sa onim poljoprivrednicima koji recimo hoće da prodaju kupus na pijaci Vidikovac, kao što je Bogdanović iz Dragojevca kome komunalna inspekcija naplaćuje kaznu od 15.000 dinara. Ako imamo u vidu da je kupus ove godine dobrih 25 dinara – to automatski znači da Bogdanović mora da praktično proda 600 kila kupusa da bi platio kaznu za nelegalnu prodaju kupusa, a ujedno i dozvolu za prodaju na pijaci koja je, složićemo se, vrlo skupa.

U takvim situacijama čovek mora da se snađe i proda što veće količine robe za što kraće vreme (kako roba ne bi propala) – što je Bogdanović i uradio. Predsednik opštine Barajevo, Slobodan Bata Adamović pomogao je ovom poljoprivredniku, da na pijaci Barajevo proda veći deo kupusa. Putem emisije Bolja zemlja, Bogdanović se zahvalio predsedniku opštine Barajevo Slobodanu Adamoviću na pomoći.

Ceo prilog iz emisije Bolja zemlja možete pogledati klikom na video ispod: