Tek nedavno usvojenim Zakonom o sezonskim radnicima bliže je definisan broj radnih dana sezonaca u toku godine, kao i povoljnosti u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Takođe, precizirana je novčana naknada za sezonski rad, ali i prijava i odjava u Poreskoj upravi.

Opšti utisak je da usvojeni Zakon može da pruži veću sigurnost za sve sezonske radnike od početka naredne godine.

Međutim, ima i onih koji se ne slažu sa time da će se novousvojenim Zakonom išta u skorijoj budućnosti promeniti!

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNSS) Ranka Savić je izjavila za “Politiku” da očekuje probleme u primeni ovog Zakona.

,, Jer u Srbiji je nesiguran rad i poljoprivrednih proizvođača, a kamoli radnika. I njihovo opstajanje na tržištu zavisi od mnogo faktora – da li će biti suše, kiše, hoće li morati više da ulažu u proizvodnju… Zbog stvari koje i njih muče, ne verujem da će proizvođači masovnije da prijavljuju sezonske radnike.” – objasnila je Ranka Savić za “Politiku”.

Na osnovu podataka iz Ankete o radnoj snazi samo u prvom kvartalu 2018. godine stopa neformalne zaposlenosti na nivou svih delatnosti iznosila je 18,6 odsto – od toga dve trećine neformalne zaposlenosti je u poljoprivredi.

Ono što Ranka ističe jeste da naša poljoprivredna inspekcija nije u stanju da stigne kod svakog poljoprivrednog proizvođača i obavi nadzor. S druge strane, ni sezonski radnici se ne usuđuju da sami prijave inspekciji svoj rad na crno.