Registracija traktorske prikolice
- Reklama -

Jedan od odlučujućih faktora poljoprivredne proizvodnje jesu upravo traktori i traktorske prikolice, bez kojih naš poljoprivrednik ne može da obavi veći deo posla.
Vlasnici traktora i traktorskih prikolica, kao i ostalih priključnih mašina, u obavezi su da ih registruju, a da nakon izdavanja registracione nalepnice svake godine obave i redovan tehnički pregled.
Međutim, do sada zbog “neobavezne formalnosti”, poljoprivrednici mahom nisu ni obavljali ovaj redovan tehnički pregled. Zbog stare, neregistrovane traktorske prikolice registrovan je slučaj da je poljoprivrednik iz Novog sela morao da ode u zatvor na 40 dana, početkom ove godine.

Šta i kako sada stoji stvar kada je u pitanju tehnički pregled?

registracija traktorskih prikolica
Blagoje Milinković, stručnjak za poljo-mehanizaciju gost emisije Bolja zemlja

,, Sada je pooštrena procedura obavljanja tehničkog pregleda. Tako da prikolice koje koriste poljoprivrednici mahom neće moći da budu registrovane.” – objasnio je za emisiju Bolja zemlja Blagoje Milinković, stručnjak za poljo-mehanizaciju, iz Vršca.
Po novom, registracija je počela pre dve nedelje. A između 25 minuta i sat vremena biste, po novom, trebali da izdvojite za tehnički pregled.

Međutim, problematika sa registracijom traktorskih prikolica je dosta kompleksna. Kako zbog nedovoljne obaveštenosti poljoprivrednika, tako i zbog zakonskih nejasnoća i neusklađenosti regulativa.

 

Preuzeto sa Facebook-a

Nedostatak kod prikolice kojoj je napuklo štop svetlo

Prema standardima, kako nam je objasnio Blagoje Milinković dovoljna je i mala crtica na štop svetlu, pa da traktorska prikolica ne bude registrovana. Dakle, ne polomljeno štop svetlo, nego napuklo.
A ako ste sami pravili i varili prikolicu, tavka prikolica mora da prođe atest koji je jako dug, a pritom i skup.
Takođe, traktor više neće moći da vuče kamionske prikolice sa zelenim tablicama.

,,To je jedan veliki problem koji će stupiti na snagu od sledeće godine… Imaće tu poljoprivrednici trošak da prodaju. Biće ,,groblje” kamionskih prikolica.” – predviđa Milinković.
Pitanje je zašto su se pre tri godine davale dozvole za kamionske prikolice, ukoliko se ovako nešto i predviđalo.

Kada je u pitanju rđa, o kojoj se po društvenim mrežama komentarisalo, za tako nešto poljoprivrednici ne treba da brinu jer se neće proveravati. Ali, s druge strane, najverovatnije će biti potreban trougao, kao i protivpožarni aparat.

Apel Vladi da povuče ovaj predlog što pre

Kompletno ispitivanje (ispitivanje kočnica, vazdušnog sistema, svetlosne signalizacije, gabarite prikolice…) vrši se po standardima Evropske unije (EU).

Blagoje Milinković  smatra da smo požurili sa primenom ovih standarda jer se još uvek kod nas nisu stvorilli uslovi da seljaci obnove svoju mehanizaciju. Tako da su problemi u najavi, ukoliko Vlada ne povuče ovaj predlog što pre.