Izvoz juneceg mesa
- Reklama -
Slider

Domaći proizvođači se suočavaju sa visokom cenom kukuruza koja učestvuje i do 70 odsto u formiranju cene žive stoke, ali I niskom otkupnom cenom i velikim uvozom – rekao sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović. – Cena tovljenika sa srpskih farmi trenutno je od 140 do 160 dinara po kilogramu.

Ministarstvo napravilo veliki korak! Bespovratna pomoć zadrugama!

Na tržište Srbije je iz EU u prethodnih devet meseci uvezeno 16 000 tona svinjskog mesa u vrednosti od 44 miliona evra. Razlog je taj, kako je rekao Budimović, što je Kina prestala s uvozom zbog pandemije i epidemije Afričke kuge svinja u Evropi te su se pojavili veliki tržišni viškovi u Evropskoj uniji.

Budimović ističe da još nema preciznih podatake koliko je pala potrošnja mesa, jer su turizam i ugostiteljstvo ugroženi zbog pandemije, a nema ni slava ni sličnih sličnih manifestacija.

Uvedena Kovid 19 linija za pomoć poljoprivrednicima!

-Mislim da će rezultati tek pokazati u narednih mesec-dva da je prehrambena industrija onaj prvi udarac dobro izdržala, da nije bilo nestašica, ali treba misliti kako u budućnosti to sve održati na jednom nivou samodovoljnosti sa nekim blagim tržišnim viškovima za izvoz -naveo je Budimović.

Naša država je sklopila dobre spoljnotrgovinske aranžmane sa Kinom, Vijetnamom i Filipinima, te bi trebalo, kako je istakao Budimović, raditi još na pripremama za njihovu realizaciju.

Podsticajna sredstva za poljoprivredu! 2,4 miliona za gazdinstva!

Zato je Privredna komora Srbije predložila Ministarstvu poljoprivrede da obezbedi različite vidove podsticanja velikih domaćih proizvođača i prerađivača mesa koji to mogu da realizuju i koji uz sebe mogu da vežu i male stočare.

Izvor: Tanjug

Slider