Direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović rekla je da je setva prolećnih useva pri kraju i da će biti zasejano oko milion hektara kukuruza, oko 200.000 hektara suncokreta i oko 250.000 hektara soje.

– U Vojvodini je setva kukuruza završena na oko 98% planiranih površina, a setva suncokreta i soje u potpunosti, ali u centralnoj Srbiji još traje za sve tri kulture – rekla je Savovićeva.

Suzbijanje korova u usevu soje – RITMIX PLUS

Ona je dodala da je optimalni rok za setvu prošao 25. aprila, ali ne znači da će zakašnjenje uticati na visinu prinosa ako budu normalni vremenski uslovi, a to podrazumeva da ne bude ekstremnih padavina ili suše.

Sakovićeva je kazala da se pšenica kojom je zasejano oko 595.000 hektara oporavila od prolećnih mrazeva i da zbog toga ne treba očekivati manji prinos, ali će žetva kasniti.

Za vrhunski prinos i kvalitet zrna – Chopin Evolution

– Procenjujemo da će žetva kasniti 10-15 dana i da će se završiti polovinom jula, a da bi prinos mogao u proseku da iznosi oko pet tona po hektaru, a ukupan rod oko 2,97 miliona tona – rekla je Savovićeva.

Predsednik Asocijacije nezavisnih poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić kazao je da su prolećni usevi u Banatu, gde je rano počela setva, morali da se preseju.

Do novog traktora uz pomoć države! Evo ko i kako može da konkuriše!

– Rana setva je ove godine bila pogrešna jer su zbog hladne zemlje kukuruz, suncokret i soja loše nicali, a zatim su suncokret jeli zečevi i druge štetočine pa su neke njive morale ponovo da se zaseju – rekao je Jakšić.

Prethodni tekstFalsifikovani med je svetski problem! Postoji li efikasno rešenje?
Sledeći tekstI toga ima! Besplatne jagode u Srbiji!