Foto: Pixabay.com
- Reklama -

Vreme je prehlade i mnogim ljudima ona stvara neprijatnost. To je virusna infekcija gornjeg dela respiratornog trakta koja napada nos i nazalne kanale, može da se proširi i na grudni koš.

Ovo su neki od tradicionalnih lekova za prehladu 

Đumbir – Izrežite đumbir i ubacite u sveže pripremljenu limunadu. Ovaj napitak je idealan između ostalih mnogobrojnih prirodni lekovi protiv prehlade, mučnine, groznice, upaljenih sinusa i glavobolje.

NESTAĆE KAO RUKOM ODNESENI: Prirodni melem protiv bolova

Bobice zove – Ova biljka se odnedavno pokazala kao pojačivač imunološkog sistema koji može da pomogne u odbrani od prehlade.

Brestova kora — Ovo sredstvo za smirivanje nadražujućeg kašlja i melem (otklanja sluz) trebalo bi da se uzima u vidu čaja ili pastila.

Šipak (šipurak) – Ovaj plod je odličan izvor vitamina C i može da se uzima kao čaj ili dodatak.

OVO NISTE ZNALI O SIRU: Saveti istinskih stočara majstora!

Hidrastis (žuti korijen) – Ova lekovita biljka ima antibakterijska svojstva, a američki Indijanci su je upotrebljavali za lečenje infekcija. Može da se uzima interno (da se guta) ili koristi kao sredstvo za ispiranje (dezinfekciju) grla.

Kamfor, mentol i eukaliptol – Ovi derivati lekovitih biljaka su od izuzetne pomoći ako vam je zapušen nos.

Sibirski ginseng — Ovaj botanički srodnik čuvene ginseng porodice ima mnoga medicinska svojstva. Sibirski ginseng se koristi za liječenje bronhitisa i kroničnih oboljenja pluća, a pomaže i u liječenju nazeba i infekcija.

Anis – Ova začinska biljka koristila se i kao lekovito sredstvo još u drevnom Egiptu. Među njenim mnogobrojnim koristima, ona potpomaže otklanjanje guste sluzi nakupljene u grlu i respiratornim kanalima. Dobra je protiv kašlja i nazeba.

RUKOLA IZDRŽAVA SKORO SVE USLOVE! Laka za sađenje, a riznica zdravlja!

Kora lovorovih bobica — Upotrebljava se već decenijama za lečenje mnogih bolesti. Vruć čaj, pripremljen od praha ove kore i uzet prilikom pojave prvih simptoma nazeba, kašlja ili gripa, mnogo pomaže iskašljavanje. Također doprinosi preznojavanju, čime se nazeb doslovno „izbacuje kroz znoj”.

Kopriva — Kopriva je dobro poznat narodni lek za polensku groznicu i još neke alergije. Ublažava zapaljenja izazvana alergijskim reakcijama i doprinosi odčepljenju nosa i disajnih kanala u grudima. (Ne upotrebljavajte koprivu ako ste u drugom stanju ili imate neko oboljenje bubrega. Prethodno se posavetujte sa lečnikom).

Origano – Idealan za ublažavanje najgoreg kašlja, jer sadrži antibakterijska svojstva. Inače origano nabolje deluje protiv bakterija, ali može ublažiti i simptome virusne prehlade.