Priprema plastenika
Priprema plastenika
- Reklama -

U proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru, naročito kod onih koji imaju dva ili više plastenika nema predaha jer jedna proizvodnja smenjuje drugu. Tokom zimskog perioda gajiće se ono što ima dobru prolaznost u prodaji pri čemu je salata nekako najčešća, ali gaje se i rotkvice, spanać, a oni koji plastenike greju, mogu da razmišljaju i o gajenju onog povrća koga u toku zime nema i koje stiže iz redovne proizvodnje.

Nakon završetka jedne sezone i pred započinajnje nove proizvodnje, izuzetno je važno da se prostor adekvatno pripremi za sledeći ciklus.

Uklanjanje svih biljnih ostataka je osnovna mera pripreme. Nakon toga, vrši se zaoravanje tj. kultivisanje zemljišta i uništavanje eventualnih korova, a potom kao finalna mehanička mera je i dobro ustinjavanje zemljišta kako bi se pripremilo za setvu, odnosno sadnju. Takođe, potrebno je proveriti i eventualno popraviti ukoliko je potrebno sisteme za navodnjavanje.

Novi ciklus proizvodnje po pravilu se nastavlja u dezinfikovanom prostoru, koji se može dezinfikovati mehaničkim i hemijskim merama.

Od mehaničkih mera, najčešće se primenjuje dezinfekcija vodenom parom. Međutim, ova metoda je komplikovana i skupa i zahteva odgovarajući pribor kojim se obavlja.

Mnogo je elegantnija i jednostavnija hemijska mera dezinfekcije odgovarajućim hemijskim preparatima. Najpoznatije i najdelotvornije su BASAMID GRANULE koje ispuštanjem otrovnih gasova vrlo jednostavno uništavaju sav potencijalni inokulum i tako mogućnost ostvarenja eventualne infekcije ili mogući napada nekih zemljišnih štetočuna praktično isključuju.

Upotreba ovog preparata zahteva obazrivost i vrlo je važno radi pravilne primene da se pažljivo pročita uputrsvo za upotrebu koje daje proizvođač. Jer samo pravilna primena daje odgovarajući rezultat.

 

Dipl.inž.polj. Goran Veljković