pixabay
- Reklama -

Ide zima i sa njom vreme kada morate posebnu pažnju da obratite na životinje kako bi one što lakše provele tu zimu i kako biste ih sačuvali.

U zimskim mesecima potrebno je obezbediti pre svega:

  • Dobru ventilaciju – koje je preko potrebna za snabdevanje životinja svežim vazduhom, odnosno dovoljnom količinom kiseonika, kao i za odstranjivanje svih štetnih gasova od kojih su najvažniji ugljen dioksid i amonijak, te odstranjivanje vodene pare i toplote koju životinje izlučuju u spoljnu sredinu. Dobra ventilacija na taj način doprinosi sprečavanju bolesti, a osigurava svež i suv vazduh. Ukoliko u stajama ne postoje ventilatori ulazak svežeg vazduha treba obezbediti preko centralnih ventilacionih otvora ili prozora na venus. Neophodno je redovno čistiti prostirku. Novija rešenja farmi predlažu staje bez jednog zida, a u slučaju hladne zime i vetra taj deo se može zazidati balama slame i tako obezbediti ulazak vazduha koji nije preterano hladan.
  • Napajanje stoke – gde treba obratiti pažnju na spoljašnje vodovodne cevi koje treba izolovati kako ne bi došlo do smrzavanja. Sada postoje rešenja termopojilica sa kuglicama koje omogućavaju zagrevanje vode bez potrošnje struje.
  • Dovoljnu količinu hrane – posebno paziti da u hranilice ne dospe zaleđena kabasta hrana (silaža, senaža…), već potrebne količine uveče pripremiti kako bi temperatura hrane do jutra bila kao i temperatura u staji.
  • Boksevi treba da ostanu suvi – mokre površine za ležanje povećavaju gubitak toplote, a time raste i opasnost od oštećenja vimena. Zbog toga bi se zimi prostirka morala redovno menjati. Razvoj bakterija omogućava veća razlika u temperaturi između prostirke i telesne temperature životinje za oko 4oC . Ukoliko se grla slobodno kreću, ili prolaze hodnicima na mužu, održavati puteve čistim i suvim, posuti ih peskom da ne bi došlo do klizanja životinja.
  • Vimena treba da budu čista i suva – koristiti pamučne krpe ili ubruse za jednokratnu upotrebu kojima treba izvršiti suvo pranje vimena.
IZVORDomaćinska kuća
Prethodni tekstPRINOS ŠEĆERNE REPE NIJE NAJBOLJI! Stručnajci kažu da je ovo stvorilo probleme!
Sledeći tekstVINGRADARSTVO I VINO U SRBIJI! Od antičkih vremena do velike izvozne šanse!