Foto: Pixabay

Veliki broj medicinskih stručnjaka su protivni preteranoj upotrebi sintetičkih lekova jakog fiziološkog dejstva. Rezultati takvog stava sve su više prisutni u načinu lečenja, kako u svetu, tako i kod nas.

Provereno čisti pluća i zaustavlja kašalj: Ovaj domaći sirup se lako sprema!

U razvijenim industrijskim zemljama upotreba lekovitog bilja u domaćinstvima sve je veća. Dobro bi bilo da svako domaćinstvo koristi čajeve lekovitog bilja u preventivne svrhe ili za lečenje konkretnog oboljenja. To su blagi lekovi sporijeg dejstva. Znaci poboljšanja javljaju se kasnije, zato bolesnici moraju da budu istrajni i strpljivi prilikom upotrebe ovih lekova.

Ovo je pravo bogatstvo prirode! Lečenje pčelinjim proizvodima!

Prilikom upotrebe lekovitih čajeva neophodno je držati se određenih pravila.

Ta pravila trebalo bi da poznaje što širi krug ljudi. Za lek je najbolje načiniti čaj samo od jedne biljne vrste: nane, kamilice, lipe itd. Lekovite biljke su složenog sastava, zbog čega svaka biljka na svoj način deluje na organizam. Mešanje biljaka je složen posao koji bi trebalo da obavljaju stručna lica. Najbolje je „mešane“ čajeve nabavljati u apotekama ili ih sastavljati na osnovu stručnih uputstava.

Zdravlje na usta ulazi: Ove namirnice čiste organizam od otrova, bakterija i virusa!

Lekovito bilje čiji se sastojci nalaze u sitnim sekretornim žlezdama ne sme se kuvati. Takvo bilje se samo prelije ključalom vodom, odmah poklopi i nakon 5-10 minuta ocedi i može se upotrebiti. Kuvanjem aromatičnog bilja etarska bilja ispare zajedno sa vodom.

Lekoviti sastojci morača, kima, anisa nalaze se duboko zatvoreni u čvrstim tkivima, tako da ih pre upotrebe treba razbiti. Po pravilu ovo bilje se meša sa predhodnim. Kod sastavljanja čajeva mora se voditi računa o farmakodinamskom dejstvu komponenata. To su farmakodinamski sinergisti. Nasuprot njima postoje farmakodinamski antagonisti, čije je međusobno dejstvo suprotno.

JABUKOVO SIRĆE JE UNIVERZALNI LEK: Ovo je prava tajna koju krije!

Na primer, ne smeju se mešati hrastova kora, trave od srdobolje ili srčanika, koje su opore i zatvaraju, sa korom od krušine, žestine ili plodovima pasdrena koji deluju protiv zatvora.

Lekovito bilje se pre upotrebe treba dobro usitniti rezanjem, tucanjem ili mrvljenjem između dlanova. Cvetovi i listovi se ne moraju sitniti.

Izvor: Milivoje Starović “Ratarstvo II”

Prethodni tekstPojavila se nova bolest u voćnjacima!
Sledeći tekstDržavne subvencije! Do 12,5 miliona bespovratno za razvojne projekte!