Foto: Pixabay

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja predstavila je nekoliko primera dobrih IPARD projekata. Mladi poljoprivrednici iz Srbije dobijena sredstva iskoristi li su za kupovinu nove mehanizacije i traktora.

Aleksandar Tišma (40) iz Novog Kneževca je učestvovao na prvom IPARD javnom pozivu za nabavku nove mehanizacije i jedan je od prvih isplaćenih korisnika. Sredstva je iskoristio za nabavku sejalice i setvospremača. Ovaj mladi poljoprivrednik uspostavio je veoma dobru saradnju sa Savetodavnom i stručnom službom i bio je aktivni učesnik svih zimskih škola i edukativnih radionica, seminara i studijskih putovanja na temu poljoprivrede. Na jednoj od tih radionica je razbio i predrasudu koja vlada u njegovim krajevima da je IPARD “bauk“ i odlučio se da podnese zahtev. 

Aleksandar je svoje imanje nasledio od dede. Nakon završene srednje poljoprivredne škole izabrao je poljoprivredu kao svoj životni poziv i gazdinstvo sa 10 proširio na 80 hektara koje u ovom trenutku obrađuje.

Marko Stojadinović (28 godina) iz Gornjeg Grgura kraj Blaca je pionir organske proizvodnje u Topličkom okrugu koji je čuven po lepoj i netaknutoj prirodi. Ovaj način proizvodnje bi, po Markovim rečima, mogao da bude šansa za razvoj ovog po svim parametrima ekonomski nerazvijenog dela Srbije. Marko je izvršio konverziju čitave proizvodnje na svom gazdinstvu (uzgoj goveda, žitarica i voća) iz konvencionalne u organsku. Uz sertifikate za organsku proizvodnju ima bolji plasman za svoje proizvode i namerava da svoje gazdinstvo i dalje razvija. Uz traktor koji je nabavio uz IPARD podršku, ovaj proces će mu biti olakšan.

Marina Vulović (39) iz Čente nakon završenog poljoprivrednog fakulteta, smer za zaštitu bilja, odlučila je da pokrene svoju poljoprivrednu apoteku, koja bi pored same prodaje imala i savetodavnu ulogu. Nažalost, taj posao nije obezbeđivao dovoljnu egzistenciju za nju i njenu porodicu, pa je krenula u kupovinu obradivog zemljišta i bavljenje ratarskom proivodnjom. Postepeno je uvećavala svoje površine i sada se isključivo bavi poljoprivredom. IPARD podrška za kupovinu traktora joj je pomogla da proizvodnju podigne na viši nivo i tako sada ima vremena da svojim komšijama daje besplatne savetodavne usluge kako bi što bolje zaštitili svoje oranice.

 

IZVORBolja zemlja/uap.gov.rs
Prethodni tekstZavod za statistiku: Ovogodišnje cene voća porasle 51,5 odsto u odnosu na prošlu godinu
Sledeći tekstRHMZ – Pretežno oblačno i sveže