Foto: Youtube/Printscreen
- Reklama -

Dan prokupca, autohtone srpske sorte grožđa i veličanstvenog vina koje se pravi od njega, biće i ove godine održan 14. oktobra širom Srbije.

O drugim autohtonim sortama grožđa i vrstama vina pogledajte VINGRADARSTVO I VINO U SRBIJI! Od antičkih vremena do velike izvozne šanse!

Centralna proslava održaće se 14. oktobra u Hali 5 Beogradskog sajma, gde će 30 odabranih vinarija predstaviti svoje prokupce.

Karavan prokupca

Ove godine, po prvi put će festival prokupca pored Beograda stići i u Kragujevac i Aleksandrovac.

U subotu 10. oktobra od 16 h vinari iz Šumadije, dela rejona Tri Morave, kao i Beogradskog i Mlavskog rejona, predstaviće svoje prokupce u atrijumu hotela Kragujevac.

Ulaz je besplatan za sve posetioce, uz ograničen broj zbog epidemioloških mera.

U nedelju 11. oktobra od 16 h na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu vinari iz Župe i Toplice predstaviće svoje prokupce. U okviru događaja u oba grada biće organizovane i tematske radionice.

Promocija prokupca biće organizovana u trgovinama i ugostiteljskim objektima širom Srbije. U vinotekama će se održavati degustacije i prodaja prokupca po akcijskim cenama.

Stručnjaci o prokupcu 13. oktobra

Konferencija “Okusi razliku, okusi prokupac” na kojoj će domaći i međunarodni vinski stručnjaci govoriti o vinima od ove značajne sorte održaće se 13. oktobra u hotelu Radisson Collection u Beogradu.

Dan prokupca utemeljen je pre pet godina sa ciljem da prokupac postane prva sorta sa područja ovog dela Evrope koja ima svoj međunarodni dan.

Više o ovoj sorti grožđa pogledajte OVDE.