Foto: Youtube
- Reklama -
Slider

Na teritoriji Nove Varoši se godišnje proizvede oko 10.000 tona sira.

U toku je sertifikacija punomasnog zlatarskog sira, jednog od najznačajnijih autohtonih belih sireva.

OVO NISTE ZNALI O SIRU: Saveti istinskih stočara majstora!

U postupak dobijanja oznake i imena porekla uključeno je dvadesetak vlasnika registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka.Od zaštite geografskog porekla do sertifikacije, prešli su dug, višegodišnji put, koji će im uz specifično podneblje, viševekovnu tradiciju i poštovanje savremenih standarda kvaliteta doneti i sigurnost u poslovanju.

Stiže žig “čuvarkuća”? Evo kako se dobija i šta znači!

– Svi proizvođači koji se bave proizvodnjom zlatarskog sira će biti sigurni da se na tržištu ne može pojaviti bilo koji drugi proizvod pod imenom zlatarski sir izuzev stvarno ko proizvodi zlatarski sir – objašnjava Milanka Trtović iz Komarana.

Taj postupak, prema rečima Ljubenka Vjetrovića iz mlekare “Brđanka”, omogućava da na tržištu njihovi proizvodi budu dosta vidljiviji, prepoznatljiviji, a samim tim i cena po kojoj bi se prodavalo znatno veća.

JABUKOVO SIRĆE JE UNIVERZALNI LEK: Ovo je prava tajna koju krije!

Sa gotovo 6.000 grla muznih krava, proizvodnjom sira na obroncima Zlatara, Javora, Murtenice i Čemernice, bavi se oko 500 domaćinstava. Od izrade elaborata do organizovanja proizvodnje, u postupak sertifikacije uključeni su vlasnici registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka.

PRIRODNI LEKOVI PROTIV PREHLADE: Ove biljke će vam sigurno pomoći!

– U proces je ušlo 17 individualnih poljoprivrednih domaćinstava i četiri mlekare koje ukupno dnevno prerađuju oko 10.000 litara mleka, što je prevedeno na proizvodnju zlatarskog sira negde tonu do tonu i po na dnevnom nivou – ističe Milinko Šaponjić, savetnik za poljoprivredni i ruralni razvoj Nove Varoši.

RUKOLA IZDRŽAVA SKORO SVE USLOVE! Laka za sađenje, a riznica zdravlja!

Marijana Đokić, rukovodilac Odeljenja za LER Nova Varoš, naglašava da im predstoji da u narednom svi zainteresovani proizvođači uđu u postupak sertifikacije kako bi dokazali da već proizvode zlatarski sir po standardima iz elaborata.

Na korak do cilja uslediće višemesečna, zvanično kontrolisana proizvodnja, a onda, kako se očekuje početkom naredne godine, i sertifikat koji će potvrditi autentičnost zlatarskog, punomasnog sira sa ovog podneblja.

Izvor: RTS

Slider