Preventivni odstrel divljih svinja na 20 lovišta u Banatu

599
0
SHARE
preventivni odstrel divljih svinja
preventivni odstrel divljih svinja

Kako se afrička kuga svinja ne bi proširila i na Srbiju, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je instrukcije u vezi sa lovom divljih svinja.

Divlje svinje su glavni prenosioci ove smrtonosne bolesti životinja, za koju ne postoji vakcina.

Srbiji najveća opasnost od afričke kuge preti iz Rumunije, gde je nedavno otkrivena na farmi kod Temišvara, koja se nalazi na samo 30 km od granice sa Srbijom.

U banatskim lovištima kao što su Kikinda, Vršac, Čoka, Bela Crkva, Žitište, Sečanj i druga, predviđen je odstrel divljih svinja do biološkog minimuma (što je 50 % optimalnog broja divljači u lovištu). Takođe, i u Istočnoj Srbiji se nalaže ista mera na devet lokacija, ali do postizanja brojnosti 70 odsto od matičnog fonda divljih svinja.

Lovci naročito moraju povesti računa o dezinfekciji opreme i vozila, kao i da obavezno pošalju na analizu uzorke mesa odstreljenih divljih svinja, jer meso se može stavljati u promet samo pod uslovom da nema prisustva afričke kuge.

Afrička kuga svinja se ne prenosi na ljude i ne predstavlja opasnost za ljude, ali već treću godinu stvara probleme u evropskim zemljama.

Kako bi se zaštila mesna industrija u većini evropskih zemalja na snazi je preventivni odstrel u svim zemljama u kojima preti opasnost.

U Rumuniji je usmrćeno do sada više od 361.000 svinja, a u Belgiji više od 5.000 svinja. Pojačan oprez i veterinarska zaštita proglašena je i u Bugarskoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji, Estoniji, Češkoj i Mađarskoj, a Danaska je nedavno počela da podiže i zaštitnu ogradu duž granice sa Nemačkom.

Takođe, i lovački portal Srbijalov apeluje na svoje članove da se drže lovačkog kodeksa i da pucaju isključivo na veprove i nazimad, a na krmače samo u slučaju krajnje nužde.

 

Izvor: Politika