- Reklama -

Poljoprivreda je svakako unosan posao. Mnogi proizvođači se sve više okreću preradi, posebno ukoliko imaju manje zasade voća, kao što je slučaj sa Draganom Marićem, mladim proizvođačem koji svoje breskve prerađuje i dalje prodaje pomoću online trgovine. Živi i radi u selu

Votoševac koje u svojim nedrima krije vredne i preduzimljive poljoprivrednike. Jedan od takvih je i Dragan Marić, koji je po struci IT inženjer. Posao kojim se bavi dozvoljava mu da radi od kuće pa samim tim ima dovoljno slobodnog vremena da se posveti i uzgojem breskve. Budući da se radi o manjoj plantaži, jedini način da sasvim solidno zaradi jeste da breskve preradi u sok, kompot i džem. I ako je krenuo vrlo stidljjivo, onlajn prodaja omogućila mu je da izuzetno brzo proda prvu spremljenu količinu. Posetili smo ga jednog vrelog septembarskog dana tako da nam uz široki osmeh rekao:

Krenuo sam sasvim slučajno. Mi volimo kompot od breskve i mama to sprema svake godine. Ostala nam je neka količina i rešio sam da probam putem online prodaje da oglasim i prodam. Iznenadio sam se kada sam video koliko je potrežnja.“

Za kratko vreme skoro sva količina prerađene breskve je bila prodata i već sledeće godine Marići su rešili da svu količini breskve koju uberu prerade. Porudžbine su se nizale jedna za drugom jer ono što s ekupcima posebno dopalo osim ukusa bilo je i to, što se sve proizvodi bez konzervansa i upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava.

Koliko su kupci na neki način bili ne poverljivi govori i jedna anegdota za koju Dragan kaže:

Jedna gospođa iz Beograda mi je rekla da je namerno ostavila pola otvorene tegle u frižideru da stoji nekoliko dana. Kada je videla da se nakon sedam dana džem pokvario, bila je sigurna da ne koristim konzervans, što mi je na kraju i rekla.

I ako mnogi misle da je život na selu previše dosadan, grdno se varaju. Mnogi mladi kao što je Dragan odlučio, ostaju na svojim imanjima jer ni u čemu ne zaostaju za vršnjacima iz gradova. I ako su na selu vode pravi urbani život. Štaviše imaju čak i bolji standard i svega u izobilju za čime mnogi vršnjaci iz gradova samo mogu da sanjaju.

Prerada breskve omogućava soidan sekundarni izvor prihoda ali kako tražnja raste iz godine u godinu, postoji ideja da se uz pomoć majke potpuno posveti samo ovom poslu i da ne samo poveća zasade već i proširi asortiman. Pomoć majke je dragocena posebno jer je ona važna za recepte bez kojih nema kvalitetnih proizvoda a samim tim i profita.

U svakom poslu pa i ovom a naročito kod proizvodnje hrane, kvalitet i kontinuitet su izuzetno važni za održavanje stabilnih prihoda. Jer bilo kakvu grešku, kupci ne praštaju. Zbog toga se poslu pristupa predano i profesionalno jer samo zadovoljan kupac će svoje utiske podeliti sa drugima a to je za ovakav vid prodaje najbolja reklama.

Priredio: dipl.inž.polj. Goran Veljković