Prepek dunjevace
Rakija od dunje - prepek Foto: screenshot youtube
- Reklama -

Pečenje rakije je komplikovan i složen proces. Uvek postoji neka “caka” bez koje rakija neće biti dobra – bez koje će ili rakija biti gorka, kisela ili će imati neprijatan miris.

Rakiju možete pripremati od plodova svake voćne vrste, s tim da morate pravilno pripremiti i ispoštovati ceo proces – od vrenja pa do pečenja rakije. Praktične i korisne savete možete dobiti od ljudi koji su godinama upućeni u trikove pečenja dobre rakije: odličnih majstora i ljubitelja rakije.

Prilikom pripremanja dve ključne stvari koje utiču na kvalitet rakije, a to su:

1. kvalitet voća koji ubacujete,

2. čistoća i tehnološki proces.

Prepek dunjevače

Dunjevača je jedna od najpopularnijih pića u Srbiji. Najdragocenija stvar kod dunje je njena prirodna dragocena aroma, slatkasto – mirisna.

Rakija od dunje priprema se krajem oktobra, kada su dunje potpuno zrele. Priprema dunjevače zahteva dosta ručnog posla, pa zato spada u zahtevne vrste voća. Koštice dunje je potrebno odstraniti ili čišćenjem svežih plodova, ili kada komina prevri – ceđenjem pulpe u presama i pečenjem samo prevrelog soka.

Treba li dodati šećera u nekoj fazi fermentacije?

Za dunjevaču nije potrebno dodati šećer. Prvo, voće je samo po sebi dovoljno slatko. Drugo, ukoliko imate odgovarajuću opremu koja će da razbije ćelijski zid, da razbije dunju i da iscedi sok iz nje – onda ćete imati i dovoljno fruktoze koja će se fermentisati u alkohol.

Jedan od proizvoda nije samo destilat alkohola nego i destilat vode – sva voda koja se kasnije koristi za standardizaciju dobijena je na ovaj način.

Nakon prepeka dunje, sledi odležavanje tj. da rakija sazri. Mada pojedini stavljaju dunju u burad, Raković smatra da to nije pametna ideja.

Ekipa emisije Bolja zemlja je prošle nedelje posetila Petra Rakovića iz sela Živkovac koji je napravio pravu destileriju. Sva dunja, sva komina (oko 100 tona) koja se preradi kod Petra u destileriji je isključivo njegova.

 

 

Prethodni tekstOdlični saveti za efikasan tov brojlera!
Sledeći tekstIdeja za današnji ručak