- Reklama -

Direktna setva bez obrade zemljišta uz pomoć moćne sejalice je koncept, ideja koja se širi Vojvodinom, a moguće je da će krenuti da se širi i po Srbiji.

Naši poljoprivrednici bi verovatno, odmah nakon priče o ovoj spektakularnoj mašini – moćnoj sejalici, priuštili svako sebi po jednu. Međutim, ono što ih ograničava jeste to što je ova sejalica PRESKUPA!

Malo je poljoprivrednika u Vojvodini, i generalno u Srbiji, kao što je Arpad Balog, a da mogu da priušte od svog rada sejalicu vrednu oko 45.000 evra.

Složićemo se, to je ogroman novac za samo jednu poljoprivrednu mašinu i ukoliko je čovek ne uposli maksimalno, ako je ne koristi makar 30 dana godišnje – to je propala investicija.

S aspekta setve – da nemate ovakvu sejalicu (a nemate je) morali biste da idete na neku foru usetvospremanja – uz tri agrotehničke operacije minimum. Svaka od ovih mera košta gorivo, koje je izrazito skupo. A kako saznajemo ni za jesenju setvu neće biti subvencionisanog goriva.

I upravo dolazimo do srži, a to je da prosečnom poljoprivredniku preostaje da plati usluge komšiji koji ima potrebnu mehanizaciju!

Evo pravog primera za to što se sve češće dešava, kod nas, kada je vreme za obradu, setvu, žetvu itd. Dakle, vlasniku ove sejalice se isplati da “komšiji” naplati uslugu setve po 4.500 dinara po hektaru. A, s druge strane, komšiji Srećku Marjanoviću iz Radićevića se isplati da zatraži uslugu od Baloga. Marjanović radi nekih 30-ak hektara, pa se njemu zaista ne isplati da kupi sejalicu kao što je ova.

I kada čovek dobro o svemu ovome razmisli, sve sabere i oduzme, ima to i te kako smisla.