- Reklama -

Da li planirate setvu uljane repice? Ako se bavite ratarstvom ili imate umerena iskustva u obradi zemljišta, možda je vreme baš ovog leta da razmislite o uljanoj repici.

To je jedina kultura koja je ove godine donela pristojan i smislen profit sa poznatom cenom, koja je za proizvođača iznosila i do 42 dinara po kilogramu sa prinosima koji su se kretali od četiri do pet tona po hektaru.

Motiv poljoprivrednika da seje uljanu repicu je jasan – NOVAC.

Premda se dosta ljudi pribojava i ima strah od setve, repica je usev kao i svaki drugi. Štaviše, u mnogim segmentima je čak i lakša za uzgoj od kukuruza.

Imajte u vidu da zemljište za uljanu repicu mora da bude savršeno spremljeno i usitnjeno gotovo kao za povrće. Iskustvo je pokazalo da je dobro raditi podrivanje, kao i da je pšenica najbolji predusev za setvu repice.  S druge strane, najgori predusev koji bi trebalo izbegavati je šećerna repa.

Donedavno je bilo nedoumica vezanih za vreme setve, đubrenje, prihranu i druga pitanja. Međutim, danas su svi ti parametri poznati. Repicu možete da sejete od 12,5 do 50 centimetara razmaka red od reda.

Jedina problematična stvar u setvi repice je vlaga koja je neophodna za klijanje semena. Bilo bi optimalno da ukoliko možete setvu da obavite nekoliko dana (najviše nedelju dana) pre očekivane kiše krajem avgusta ili septembra. Izuzetak su veoma sušne jeseni, pa ako je seme repice kvalitetno bez problema će napraviti sklop koji je potreban za oko 450 do 500 hiljada biljaka.

Većina hibrida koji se seju u Srbiji su srednje rani hibridi po standardima severne Evrope. Iskustvo je pokazalo da ti hibridi daju najbolje rezultate u našim vremenskim uslovima.

O detaljima u vezi sa hibridima uljane repice prisutnim na našem tržištu, više u prilogu emitovanom u emisiji “Bolja zemlja” na programu TV Happy.