Navodnjavanje krompira
navodnjavanje krompira foto: fwi.co.uk
- Reklama -

U nedostatku vode dolazi do smanjenja prinosa krtola!

Krompir je najpopularnija povrtarska biljka u celom svetu, tako da ne postoji kuhinja na planeti koja nema u svojim jelima neko jelo od krompira.

Krompir je biljka umereno vlažnog podneblja, i pri nedostatku vode dolazi do smanjenja prinosa i kvaliteta krtola.
Tako da imate u vidu koliko krompir voli vodu, pa ga je potrebno navodnjavati u slučaju danema dovoljno padavina, ail i ukoliko su padavine neravnomerno raspoređene.
Od količine vlage direktno će zavisiti i ostvareni prinos krompira!
U praksi se često dešava da zbog nepravilnog i neblagovremenog zalivanja dolazi do vrlo izraženih deformacija i prorastanja krtola. Iako je prinos visok, krtole su deformisane pa nisu atraktivne za kupovinu.

U navodnjavanju krompira primenjuju se različiti načini i sistemi!

U zavisnosti od načina primene vode moguća su tri najčešća načina za navodnjavanje:
– gravitaciono između bankova,
– orošavanjem i
 sistemima kap po kap.

Gravitaciono navodnjavanje – između bankova

Za gravitaciono navodnjavanje, odnosno između bankova, potrebna je ravna parcela i velika količina vode, 40-50 l/m² za jednu zalivnu normu.
Nedostatak gravitacionog načina zalivanja je pojava erozije i urušavanja banka, kao i „otkrivanja krtola“ koje brzo pozelene zbog toga što se voda kreće od jednog do drugogo kraja.
Ovakvim načinom zalivanja lako se prenose bakterijiska oboljenja krompira, pa se ovaj način može koristiti kada ne postoje druge mogućnosti.

Navodnjavanje orošavanjem

Orošavanjem se, uz pomoć različitih tehničkih rešenja, vrši distribucija vode po celoj površini parcele, pri čemu se kvase i biljka i zemljište.
Nedostatak ovog tipa zalivanja je da, zbog kvašenja cele biljke,se u toku zalivanja se stvaraju povoljni uslovi za razvoj bolesti krompira, posebno plamenjače, pa je neophodno blagovremeno pred zalivanje vršiti preventivnu zaštitu.

Sistem kap po kap

Kap po kap je sistem za navodnjavanje novijeg datuma.
Glavna prednost ovakvog načina navodnjavanja jeste efikasnost primene vode.
Uštede u odnosu na klasičan sistem sa rasprskivačima kreću se i do 40 odsto, što posebno dolazi do izražaja u uslovima nedostatka vode za navodnjavanje.

U navodnjavanju krompira se koriste i trake za jednokratnu upotrebu!

Trake za navodnjavanje imaju različita tehnička rešenja emisije vode.
Trake za navodnjavanje mogu se postavljati na površini zemljišta ili se mogu plitko inkorporirati u zemljište.
Ovim tipom navodnjavanja se obezbeđuje optimalno prisustvo vode i vazduha tokom celog vegetacionog perioda, samo u banku gde se formiraju krtole.
Ovaj sistem omogućava, osim navodnjavanja, i preciznu primenu optimalne količine vodorastvorivih đubriva kao i sredstva za zaštitu od štetočina .
Nakon ovih redova siguirno ste sami zaključili da proizvodnju krompira ne bi trebalo počinjati ukoliko nemate razvijen sistem za navodnjavanje.

Tekst priredio: Dipl. inž. Goran Veljković