- Reklama -

Jabuka će u narednim danima početi pripremu za zimu i ovo je vreme da podsetimo proizvođače na dva veoma važna elementa u njenoj fiziologiji, bor i cink. Dodavanje ovih elemenata posle berbe pripremićete rodne pupoljke za zimski period, i sprečićete naglo opadanje lišća.

Dipl. inž. polj. Jovanka Petrović iz kompanije Chemical Agrosava preporučuje da posle završene berbe, a pre opadanja lišća primenite folijarno hranivo Wuxal Boron u količini 2 l/ha i Wuxal Zink u količini 1 l/ha. Oba hraniva su vrlo kompatibilna, zajedno se koriste i što je najvažnije odmah su dostupni biljkama.

Ova kombinacija posebno se preporučuje u regionima kao što su, Fruška Gora, Deliblatska i Subotička peščara gde je zemljište blago alkalno, pa je veoma otežano usvajanje bora i cinka.

Primenom hraniva Wuxal Boron i Wuxal Zink, uneće se dovoljne količine ova dva elementa, koje će u fazi mirovanja biljaka ublažiti štete na pupoljcima i drvenim tkivima koje uzrokuje hladnoća.

Kada su u pitanju ostale voćne vrste kod njih je vreme za održavanje higijene u samom voćnjaku. Više o tome pogledajte u sledećem prilogu.