- Reklama -

Piše: Mr Slobodan Kragić, specijalista ishrane za svinje, stručnjak iz kompanije De Heus

S

Složenost ovog posla najviše se ogleda u održanju prinove u životu, održanju njegove telesne težine i opšteg zdravstvenog stanja. Nekada su uzgajivači trošili mnogo vremena i resursa kako bi prasad održali u optimalnom stanju, koje podrazumeva i zdravlje i težinu. Međutim, prava muka nastaje kada se krmača oprasi. Ljudski faktor je tu presudan kako bi u leglu svi preživeli.

Formula koja rešava problem

Pitali smo stručnjake iz vodeće kuće koja proizvodi formule za prihranu prasadi De Heus, kako voditi pravilan uzgoj, povećati broj preživelih i uspešno zalučenih prasadi.

“Ne postoji bolja hrana za prasad od mleka krmače, jer njegov nutritivni sastav potpuno odgovara potrebama prasadi u toj životnoj dobi. Zato je važno da se u prvim nedeljama života prasadi omogući dovoljna količina mleka” – kaže specijalista ishrane iz De Heus-a, Slobodan Kragić.

Pravilna ishrana krmača u periodu dojenja, ali i u fazi suprasnosti, omogućiće dovoljnu količinu mleka. Ipak, u praksi se dešava da iz nekoliko razloga krmača nema dovoljno mleka, pa je potrebno prasad početi ranije prihranjivati.

Zašto je veliki izazov odgojiti zdravu prasad?

Prihrana prasadi postala je stvar nauke, budući da oni odmah pri rođenju lako gube telesnu težinu, da su osetljivi i da im treba posvetiti punu pažnju do zalučenja. Gubici su česti i brojni. Zbog poboljšane genetike svinja, broj prasadi po leglu godinama raste.

Za proizvođače svinja priličan je izazov odgojiti zdravu prasad. Veći broj prasadi po leglu znači pad telesne težine, a to automatski znači da je prinove neophodno prihranjivati.

Za svako prase koje je oprašeno posle 14-og, težina pri rođenju pada za oko 35 grama po prasetu. Tako težina pri prašenju 17-očlanog legla može biti čak 100 grama manja po prasetu.

Prihrana zahteva kombinovanje velikog broja namirnica i pažljivo rukovanje nutritivnim vrednostima. U današnje vreme, naučnici su došli do formula koje obezbeđuju sve potrebno za zdravu ishranu prasadi.Ovo čini suplemente za ishranu još važnijim.

Dopuna koja život znači

Zato je dobro dopuniti hranu prasadima sa mlečnim zamenicama počevši već od drugog dana. Što prasad brže dolaze u kontakt sa hranom, a ne samo sa majčinim mlekom, to se crevni sistem bolje prilagođava varenju ove visokokvalitetne hrane.

Na tržištu postoje mnogi proizvođači koji se trude da implementiraju najbolje formule za prihranu. Međutim, u praksi se pokazalo da De Heusov asortiman hrane za prasad, kao dodatak ishrani, prasadima obezbeđuje i garantuje sve potrebne hranjive vrednosti i na taj način povećava broj preživelih u leglu.

Što je ranije dopuna ishrani omogućena mladim prasadima, veći broj prasadi će početi da jede pre zalučenja. Zbog toga je važno početi rano sa De Heus Hranom za prasad, kako bi uspeli da nauče da jedu u veoma mladom dobu.

Pored toga, oni će biti zalučeni uz veću težinu, lakše će nastaviti razvoj i biti zdraviji nakon zalučenja. Ovo je demonstrirano i ponavljano u raznim ogledima i dugogodišnja iskustva implementacije formule u praksi pokazala je izuzetne rezultate.

Pravilna ishrana prasadi rezultiraće težinom od minimum 7 kilograma u momentu zalučenja.

Prasad koja su konzumirala dovoljno mleka / hrane u prasilištu pokazuju manje problema nakon zalučenja. To je zato što će ta prasad imati postepeno unošenje hrane posle zalučenja. Zbog toga oni ne pokazuju pad na težini. Zato se preporučuje rano i dovoljno dopunjavati ishranu u prasilištu.”kaže specijalista ishrane, Mr Slobodan Kragić.