Foto: Bolja zemlja
- Reklama -

U predhodnim emisijama “Bolje zemlje” videli ste priču o rasadniku malina kakav bi trebalo da bude –na obroncima Golije ka Kraljevu.

Tekst i video možete pogledati OVDE!

I ono što smo tada zabeležili sa profesorom Milenkovićem je probno vađenje sadnica, zbog analiza. Tada smo izostavili ono što je konkretna priča koja se tiče svakog od vas.

HOYA , naša poznata firma koja je uglavnom orijentisana ka voćarstvu i povrtarastvu – je ovde pre tri godine uvezla sadnice malina iz Belgije, koje su prošle termoterapiju. Radi se o orginalnom vilametu koji je došao iz Amerike , gde je i nastao. Ovih dana počinje masovna sadnja i pakovanje maline. Ovde se nije štedelo novca, ni vremena. Na kraju krajeva, HOYA firma iz Subotice, nije ni pomišljala da napravi za malinu rasadnik negde u Subotici, mada snimali smo da vilamet uspeva i po Vojvodini. Ne , nego su morali ovde u bestragiji Golije da podignu rasadnik.

dipl. inž. Zoran Maričić Hoya

– Ne da nismo pravili kompromise, nego smo radili i ono što zakon nije predviđao – kaže dipl. inž. Zoran Maričić, rukovodilac projekta. – Bili smo mnogo rigorozniji.

– Kada smo izabrali parcele bila je bitna ta prostorna izolacija i nadmorska visina, da nema patogena i virusa, kao ni mogućnosti da vazdušnim strujama dođu. Pored toga mi smo radili analizu zemljišta i na određene patogene koji nisu zakonom bili predviđeni za analizu. Mi smo u ovlašćene laboratorije slali uzorke zemljišta da se uverimo da nikakvih patogena nema da bismo našim proizvođačima, budućim kupcima, omogućili apsolutno zdrav i bezbedan sadni materijal – kaže gospodin Maričić.

– Mi smo otišli korak dalje da bi smo se obezbedili i imali dokaze da to zemljište, na kojem sadimo nema patogena i da je apsolutno bezbedno.

PRAVO JE VREME ZA SADNJU TREŠNJE! Ne dozvolite da vam ovo upropasti zasad!

HOYA može da garantuje za ove sadnice , nema fitofotre, nema virusa, nema bolesti. Ovo je devičanski zasad malina, 100% zdrav sadni materijal.

Oni imaju, možda i najbolji sadni materijal u Srbiji. U stvari možda ne i samo nabolji, nego i najpedatniji. Kada kupite bunt malina odavde, to je sve izvadjeno metodom koju možete videti na snimku ispod, otrešeno, skraćeno, upokovano i spremno za sadnju. Radi se o sadnicama golih žila i bilo bi bolje, ako ih dobijate u kesama, da ih odmah posadite ili ako vremsnki uslovi ne dozvoljavaju sadnju smesta da ih utrapite nekako.

Kada smo kod prodaje, tu imamo dobru i lošu vest.

Dobra vest je da cena ovih sadnica razumna, sa subvencijama pričamo o ispod 20 dinara za bezvirusne, zdrave sadnice, poreklom iz kultura tkiva, koštaju malo više od onih vadjenih iz starih zasada.

IDEALNO VREME ZA NOVE VOĆNJAKE! Ako ovo ne uradite nikada štetu nećete nadoknaditi!

Loša vest je što niko nije naivan u ovoj priči. Kada se to pročulo 2/3 je već prodato unapred. Svako ko se razume u malinu , zna da je to prava stvar ,a kod nas ima puno dobrih malinara.

Dipl. inž. Zoran Maričić je na primeru pokazao kako i zašto su njihove sadnice najbolje i svakako mnogo bolje od onih iz proizvodnih zasada. Pogledajte video i kada se uverite pozovite broj telefona koji je na snimku, samo požurite, jer kako kaže gospodin Maričić:

– Ostala nam je još trećina zasada i ljudi stalno zovu i naručuju.