Foto: Pixabay
- Reklama -

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić pozvali su srpske državljane koji su privremeno ili trajno izgubili posao u evropskim i drugim zemljama širom sveta da u Srbiji osnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva ili da se priključe nekoj od postojećih zadruga.

Detaljnija uputstva o osnivanju zadruga mogu se naći na sajtovima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine i sajtu Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Krkobabić i Škorić kažu da svi građani koji su sada stigli iz inostranstva mogu svoju budućnost da ostvare u sopstvenoj ili zadružnoj mini-mlekari ili stočarskoj proizvodnji, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku, pčelarstvu, proizvodnji lekovitih bilja u etno ili banjskom turizmu.

U saopštenju se navodi da su dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji “500 zadruga u 500 sela” pokazali da je interesovanje za udruživanje u velikoj meri poraslo, da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što, nije zabeleženo u istoriji Srbije.