Poljoprivrednici su juče u Leskovcu građanima besplatno delili paradajz nezadovoljni zbog niske cene.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je planirano da se ministar Branislav Nedimović sastane sa povrtarima u ponedeljak.

Odlične vesti za poljoprivrednike: Otvoreno nam je slobodno tržište od skoro 200 miliona ljudi

Leskovački poljoprivrednici su podelom besplatnog paradajza ponovo iskazali nezadovoljstvo zbog cene koja se u prodaji na veliko kreće od samo 10 do 25 dinara.

Poljoprivrednici, koji su i prošle nedelje delili paradajz građanima, tvrde da je cena niska zbog uvoza iz zemalja u okruženju.

Građanima Leskovca je danas podeljeno oko tri tone paradajza.

Povrtar iz Lebana Žarko Nikolić rekao je da su nezadovoljni posle prošlonedeljenih razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Kazao je da povrtari traže da paradajz bude proglašen za stateški proizvod i da se zaštiti od uvoza od 1. juna.

Želite da izvozite proizvode? Evo kako da to najlakše uradite!

– Da ne može niko da uvozi šakom i kapom. Mnogi su propali, a paradajz ako pukne, onda staje i proizvodnja ambalaže i ugostiteljstvo – rekao je Nikolić i dodao da izvoz još nije krenuo, tako da povrtari očekuju da bude postignut dogovor sa vrhom države.

Navodi da se paradajz najviše uvozi iz Albanije, Grčke, Turske i drugih zemalja, kao i da sada svaka registrovana firma ima pravo na uvoz.

Želite da izvozite proizvode? Evo kako da to najlakše uradite!

Predsednik kriznog štaba povrtara Aleksandar Kostić je rekao da je razgovarao telefonom sa ministrom Nedimovićem i da će ministar doći u ponedeljak i sastati se sa nezadovoljnim povrtarima.

Dodao je da je veliki problem i to što poljoprivrednici nemaju još procenu štete zbog niske cene paradajza. Poručio je da je jedna od najvažnijih stvari da se spreči uvoz paradajza od 1. juna do 30. novembra.

Izvor: Južne Vesti

Prethodni tekstMalinari na novim mukama: Za sat vremena ih lopovi opljačkaju za 1000 evra
Sledeći tekstU Subotici raspisan javni poziv: Minimalan iznos kredita 100.000 dinara