POVEDITE RAČUNA: Plamenjača hara usevima!

187
0
SHARE

Svi koji imaju na desetine pa i stotine hektara pod pšenicom, mogu samo da se hvataju za glavu i da gledaju kako propada ovogodišnji rod, usled plamenjače i fuzarioze klasa koje haraju u poslednje vreme gotovo na svim poljima. Na nekim parcelama u određenim delovima naše zemlje, bolesti su toliko uznapredovale da prskanje uopšte ne pomaže, jer je više nego kasno.

Dugo i kišovito vreme, sprečavalo je da se uđe u njive kako bi se na vreme izvršili tretmani zaštite nekim od fungicida. Ovo su objektivni razlozi i tu jednostavno kao jedini krivac može da bude priroda. Svako ko sada daje savete i sugeriše upotrebu nekih preparata, ne govori istinu jer je za prskanje kasno, tako da ćete samo uzalud da gazite pšenicu.

Posledice će biti skupe i ukoliko ovogodišnji rod i prinos nije osiguran izostaće profit i zarada, a to će da pogodi sve nas usled moguće krize u proizvodnji brašna i ostalih prerađevina, ali i skoka cene pšenice na berzama.

Hoće li na kraju poskupeti i osnovna životna namernica, hleb, ostaje da vidimo. Jer kada je ratarstvo u pitanju sve je uzročno posledično povezano, s obzirom da dolazimo do momenta kada će se praviti silaža i ostala stočna hrana, gde su žitarice glavni sastojak.

Moguća je pojava i mikotoksina naročito ukoliko se skladišti ubuđano i nedovoljno osušeno zrno. Pa bi osim hleba poksupelo i meso, mleko i sve drugo gde u lancu proizvodnje ulazi žito.

 

G.V.