Hoće li virusna oboljenja uništiti biljke na planeti?
- Reklama -

U Hrvatskoj se pojavio ptičiji grip.

Kokošije đubrivo! Pravilnom primenom može vam povećati prinose do 40 posto!

Na farmi ćurki na području Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj juče je otkriven ptičji grip, javljaju tamošnji mediji.

Kako navode u toku su dalja laboratorijska ispitivanja u koju grupu pripada infekcija, odnosno da li je u pitanju visoko ili nisko patogeni virus, stoji u saopštenju Ministarstva poljovprivrede Hrvatske.

KONAČNO IPARD ZA ŽIVINARE I VINOGRADARE! Detaljno o uslovima konkursa!

Prema pisanju medija, za sada nije utvrđeno da li izaziva infekciju kod ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

– Odmah po postavljanju sumnje, preduzete svu sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa na druge farme i sprečio kontakt. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata. Radi se na utvđrivanju činjenica važnih za određivanje daljih mera na samoj farmi kao i na području Hrvatske – ističu iz Ministarstva.

IZ LIČNOG ISKUSTVA: Ovo je najbolje vreme za nosivost kod kokošaka!

S obzirom na situaciju po pitanju gripa ptica u evropskim zemljama i dodatnih informacija pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica.

Od 1. januara do 18. novembra potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Ukrajini, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Izvor: Telegraf.rs