- Reklama -

Prodaja ribe u odnosu na isti period prošle godine značajno je smanjena.

Ekipa “Bolje zemlje” otišla je kod Aleksandra Vukadinovića, evo i zašto

Naglašavajući koliko je zdrava u našoj ishrani, stručnjaci preporučuju redovno konzumiranje ribe. Ipak ova namirnica nije tako često na jelovniku naše prosečne porodice, a to potvrđuju i statistički podaci koji kažu da je ukupna potrošnja u našoj zemlji oko sedam kilograma po glavi stanovnika što je znatno manje u odnosu na potrošnju ribe na svetskom nivou koja je odavno premašila količinu od 20 kilograma.

Kako se često navodi razlozi za malu potrošnju ove namirnice jesu nedostatak navike, a često i novca. Najčešće se na našim trpezama nađe šaran, som ili neka zamrznuta morska riba, ali i bela rečna riba koja je znatno jeftinija. Ipak veliku potrošnju ribe beležimo svake godine za Svetog Nikolu, obzirom da veliki broj porodica upravo slavi ovu slavu. I tokom posta fileti ribe pečene, grilovane ili kuvane nađu se na stolu.

Oglasile se nadležne službe! Ovako stoji situacija sa ptičijim gripom u Srbiji!

Korona diktira prodaju

Bilo kako bilo ovih dana riba se kupuje kako u ribarnicama tako i u velikim trgovinskim objektima koji spremno dočekuju vreme posta i predstojeću slavu – ali iako je ponuda dobra, potražnja je slabija. Tako tvrde prodavci.

– Ribu prodajemo ovih dana, ali znatno manje nego predhodnih godina. Zabrana okupljanja, ograničen rad pijaca, restorana obeležavanje slava samo u krugu porodice dovelo je do drastično manje prodaje ribe u ovom periodu, a tako je bilo i pred Uskrs. Jednostavno rečeno – korona diktira prodaju. Strahujemo od mogućnosti da se u narednom periodu uvedu još rigoroznije mere, što bi bilo nepovoljno za nas prodavce, ali i one koji vole da im se na trpezi češće nađe parče rečne ili morske ribe- kaže Milan Vranić vlasnik ribaranice “3 vrške” u Bačkoj Palanci koji se godinama unazad trudi da svojim kupcima obezbedi svežu i raznovrsnu ribu.

Dobre vesti za malinare! Ministarstvo subvencioniše obnovu malinjaka!

Napominje da kupci najviše vole šarana koji trenutno košta 480 dinara po kilogramu, tostolobika koji košta 250 dinara, (očišćen je 400), deverika, melez, mrena koštaju 200, bela riba je 150, manić i zimski manić koštaju 400 dinara. Skuša se može kupiti po ceni od 360, dok je oslić 440 dinara.

Izvor: Agro Klub