Poskupljenje junećeg mesa
Poskupljenje junećeg mesa
- Reklama -

Ovih dana u novosadskim mesarama cena za kilogram junećeg mesa prelazi 800 dinara, dok kilogram junećeg mesa sa kostima iznosi preko 700 dinara po kilogramu.

Od jula meseca cena junećeg mesa raste, dok je cena svinjskog mesa počela da opada, pa je sada odnos takav da se za dva kilograma svinjskog buta može kupiti jedan kilogram junećeg mesa.

Takođe, kako procenjuju stručnjaci, rastu cene junećeg mesa doprineo je i rast cene žive vage na stočnim pijacama i klanicama.

Rast cene junetine u otkupu utiče na rast cene u maloprodaji-kako ocenjuju analitičari. Kako oni navode otkupna cena junetine je u odnosu na jun mesec, veća gotovo za 30 odsto. Sa 1,90 eura za kilogram koliko je bilo u junu, sada je cena već došla na 2,49 eura za kilogram. Dok je cena u mesarama i marketima sa 660 dinara po kilogramu iz juna meseca, sada dospela na 800/840 dinara po kilogramu.

Kada je u pitanju izvoz goveđeg mesa, Srbija je prvi put izvezla kontejner goveđeg mesa u Kinu, što se nije desilo za prethodnih 30 godina-rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Kako je ministar rekao, plan je da svaki drugi ili treći dan po jedan kontejner ode u Kinu. Takođe, kada je u pitanju prehrambena industrija, očekuje se da će Vlada Srbije do kraja godine izaći sa novim programom podrške investicijama u ovoj grani industrije.

 

Izvor: Dnevnik.rs