Cena svinjetine
Poskupljenje i nestašica svinjetine
- Reklama -

Milovan Ivanković izjavio je da misli da će cena svinjskog mesa u Srbiji “užasno poskupeti”.

Smatra se da je glavni krivac za nestašicu ove vrste mesa afrička kuga, koja je desetkovala fond svinja u Kini, te stoga preti da izazove globalnu nestašicu svinjetine. Poskupljenja su uveliko zahvatila EU, a ovaj trend neće zaobići ni Srbiju.

Postavlja se pitanje koliko ćemo plaćati svinjetinu i zašto naši proizvođači ne mogu da podmire potražnju za svinjetinom u Srbiji?

,, Nećemo imati svinjetine u prodaji, u Srbiji je veliki deficit te vrste mesa. Veliki je uvoz iz okolnih zemalja u poslednjih 15 meseci. Izgubili smo devedesetih godina klaničnu industriju, koja je imala sirovinski sektor. Klanična industrija sada funkcioniše, tako da ne znamo šta će sutra biti i koja će cena sutra biti. Cena se u poslednjih 15 dana promenila pet puta”, rekao je Ivanković.

Prema njegovim rečima, cenu mesa diktiraju megamarketi, jer nameću cene klaničnoj industriji, ako ona želi da se njeno meso prodaje u tim megamarketima.

Ivanković je rekao da je pokušao da nađe rešenje sa stočarima i da s njim izađu pred Vladu, kako bi se uticalo na trgovinske lance, a ne da oni određuju cenu klaničarima, a ovi stočarima.

“Zbog toga nestaje svinja na tržištu i uskoro će svinja biti kao kućni ljubimac”, rekao je Ivanković.

S.Š.