- Reklama -

Cene hrane na međunarodnom tržištu porasle su u maju za 1,5 posto. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mlečnih proizvoda od 3% i mesa od 5,2%, neutralisalo pad cena žitarica.
Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu, FAO, objavila je svoju prvu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, predviđajući rekordnu proizvodnju, nakon pada zabeleženog u 2018. godini.
Indeks cena hrane, koji meri mesečne promene cena proizvoda poput žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je 170,1 bod prošlog jeseca, u odnosu na najviše istraživan podatak za mart, koji je iznosio 167,5 bodova.
Taj indeks u maju bio je na svm najvišem nivou od juna prošle godine, ali još za oko 2,3 posto ispod nivoa od prije godinu dana.

Šta nam donose izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane!?
Šta nam donose izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane!?

Predviđeni rast cena prehrambenih proizvoda
Indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 5,2 posto, u odnosu na vrednosti iz marta, što je četvrti uzastopni mesečni rast, uzrokovan velikom potražnjom za uvozom maslaca, punomasnog mleka u prahu i sira.
Indeks cena mesa porastao je za tri posto na mesečnom nivou. Indeksi šećera i biljnog ulja takođe su u porastu, ali je indeks žitarica prošlog meseca pao za 2,8 posto.
U svojoj prvoj prognozi za 2019. godinu, FAO predviđa da će svetska proizvodnja žitarica za ovu godinu iznositi rekordnih 2,72 milijarde tona, što je 2,7% više u odnosu na nivoa od prošle godine, kada je proizvodnja pala.
Glavne žitarice – pšenica, kukuruz i ječam trebalo bi najviše da utiču na povećanje proizvodnje strnih žitarica, s očekivanim godišnjim rastom proizvodnje od 5 posto, odnosno 2,3 % i 5,4%.

Pirinač - sve što do sada niste znali o njemu!
Pirinač – sve što do sada niste znali o njemu!

“Opuštena” ponuda i potražnja za žitaricama

Rane procene ukazuju da je svetska proizvodnja žitarica dostigla novi rekord od 2.722 miliona tona u 2019. godini, što je porast od 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prema novim trendovima u potražnji za žitaricama, očekuje se da će međunarodni plasman žitarica dostići novi maksimum, povećavajući se za 1,5 posto u narednoj godini.
Predviđa se da će globalna potrošnja žitarica porasti za 1,1 posto dok će se potrošnja pirinča povećavati čak i brže. Takođe, očekuje se da će potražnja za žitaricama za stočnu hranu i industrijsku upotrebu, biti još intenzivnija. Na osnovu tih predviđanja, svetske zalihe žitarica bi će neznatno smanjene tokom 2019. godine, na 847 miliona tona, što će rezultirati malim padom globalnih zaliha žitarica.