Rasadnicari
Posao rasadničara ozbiljno ugrožen!
- Reklama -

Da li loša cena jabuke ove godine pogađa još jednu granu poljoprivrede? Posredno da, i to neočekivano na prvi pogled – a to je rasadničarstvo.

Prema rečima predstavnika rasadničara u Privrednoj komori Srbije, Miliorada Pantića situacija u rasadničarstvu je kao na berzi – kako padne tražnja za bilo kojim voćem, padne i njegova cena, a automatski padne i cena sadnica.

Voćari koji su podizali jabučare godinama unazad bili su rasadničarima najvažniji kupci. Međutim, kao da je neko odjednom ,,spustio rampu”. Ne možemo da kažemo da se radi o ceni sadnica, jer cena sadnica u Srbiji je toliko niska da niža ne može biti.

Posao rasadničara, usled nedostatka kako kvalifikovane tako i nekvalifikovane radne radne snage, je ozbiljno ugrožen.

Osim nestabilnog tržišta, problema sa izvozom, odlučujući faktor koji i te kako utiče na proizvodnju sadnog materijala u Srbiji jeste radna snaga. I pored plate od 45.000 dinara, koliko Pantić nudi nadničarima, mlada radna snaga neće da radi.

Kako ovakvu situaciju u rasadničarstvu objašnjava Grof od Milutovca, Milorad Pantić poslušajte u narednom video prilogu iz emisije Bolja zemlja: