Ako brinete da li će vaše biljke napasti neka od štetočina, pokušajte da posadite neven u njihovoj blizini. Praksa da se, recimo, oko zasada paradajza posadi neven radi zaštite od insekata nije nova, ali je njenu efikasnost sada potvrdila i nauka.

U nedavnoj studiji, istraživači sa Univerziteta Njukasl u Velikoj Britaniji otkrili su da neven ima hemikaliju koja se zove limonen, a koja prirodno odbija insekte, posebno bele leptiraste vaši u slučaju paradajza. Bele leptiraste vaši (štitasti moljci) su sitni insekti koji se hrane biljnim sokovima. Oni uzrokuju velike gubitke na različitim usevima prenoseći biljne viruse i podstičući rast buđi.

Foto: Wikimedia

Jeftin i nije štetan

Istraživači su otkrili da limonen emituje jak miris koji usporava bele leptiraste vaši i sprečava ih da se odomaće kod stabljika paradajza. Za razliku od većine komercijalnih pesticida, limonen u nevenu ne ubija štetočine. Iz tog razloga korišćenje hemikalija ne dovodi do otpornosti biljke, a što je važnije, istraživači su otkrili da to ne utiče na kvalitet proizvoda.

Limonen se, kako objašnjavaju istraživači, a prenosi portal Ask nature, potencijalno može koristiti jednako i u zatvorenom i na otvorenom prostoru – bilo sadnjom nevena u blizini paradajza ili upotrebom čistog limonena. Prva opcija može da pruži i dodatnu korist, jer sadnja nevena može da posluži pčelama u procesu oprašivanje cveća. Za drugu opciju, istraživači su sugerisali da je moguće razviti proizvod koji sadrži čisti limonen koji se može obesiti u staklenicima kako bi se oterale štetočine.

Foto: Wikimedia

Takođe su otkrili da i druge biljke koje nisu domaćini, a koje bele leptiraste vaši ne vole, osim nevena, mogu da ih odvrate od napada.

„Ovo je uzbudljivo jer je limonen jeftin, nije štetan i mnogo je manje rizičan za upotrebu od pesticida, posebno kada ga ne primenite na usev, već se oseća samo kao slab miris u vazduhu“, rekao je Nial Konboj, jedan od vodećih istraživača ove studije.

Istraživači su testirali odbijajući efekat koji daje neven. Utvrdili su da je neven efikasna biljka za paradajz u smanjenju napada belih leptirastih vaši. Oni su koristili aparat koji im je omogućio da proceni gasovite i isparljive hemikalije koje ispuštaju neveni. Preko njega su identifikovali hemijsko jedinjenje limonen koji je neven ispuštao.

Kako posaditi neven

Sve vrste nevena mogu se uzgajati kao jednogodišnje ili višegodišnje biljke. Možete odabrati semena ili sadnice za brzorastuće biljke nevena.

Foto: Pixabay

Možete posaditi neven koristeći naturalistički pristup – nasumično baciti seme po celoj bašti, na otvorenom prostoru, napred i nazad, kao i između povrtnih leja. Ako želite uredniji vrt, posipajte seme ili stavite zasade biljke u jedan red, dvostruko ili trostruko, kako biste stvorili bujniji izgled (ako za to imate prostora).

Nevenu je potrebno mnogo sunčevih zraka, da im bude izložen najmanje šest sati dnevno. Kada je reč o zalivanju, nevenu će trebati manje vode nego povrću u vašoj bašti. Zalivajte ga samo kad se zemlja osuši i pustite ga da posredno sakuplja vodu iz obližnjih biljaka.

Prethodni tekstFormira se srpska onlajn berza vina i grožđa
Sledeći tekst4 jednostavna načina da produžite sezonu roda u bašti