foto: Pixabay
foto: Pixabay
- Reklama -

Mere preduzete u cilju zaštite pčela i leptira i sprečavanja njihovog izumiranja širom Evropske unije, ali i šire, uglavnom su neefikasne, zaključio je Evropski revizorski sud.

Pčelari u zapadnoj Evropi prijavili su pad broja pčela i gubitak u kolonijama tokom poslednjih 15 godina, saopštila je Evropska agencija za sigurnost hrane.

Revizori su čak utvrdili da su pravila EU o pesticidima glavni uzrok gubitka divljih oprašivača.

“Trenutno važeće zakonodavstvo uključuje procene rizika zasnovane na smernicama koje su zastarele i loše usklađene sa zakonskim zahtevima i najnovijim naučnim saznanjima”, istaknuto je u izveštaju suda.

Evropski zakonodavci takođe su rekli da trend pada broja pčela ugrožava 76 odsto proizvodnje hrane u Evropi koja zavisi od oprašivanja – jednog od najviše oštećenih elemenata u eko-sistemima širom EU.

“Ali zemlje članice nastavile su legalno da koriste pesticide u okviru mera EU za koje se smatra da su odgovorne za ogromne gubitke pčela”, rekli su revizori.

Kako bi zaštitili pčele, Komisija je odlučila da smanji upotrebu hemijskih pesticida za 50 odsto i đubriva za 20 odsto do 2030. godine.