Pomor pcela u Srbiji
- Reklama -

Ne tako dobar dan za pčelare iz Kikinde!

U Srbiji se zbog neznanja i nemara poslednjih godina često dešavaju masovni pomori pčela, te je toku JEDNOG DANA u SRBIJI uginulo 30 MILIONA. Predsednik Udruženja pčelara “Kikinda”, Saša Čolak, izjavio je da sumnja na prozviđače pšenica koji su žito prskali otrovima protiv insekata.

Prema rečima njegovim rečima do sada je 15 pčelara prijavilo totalnu štetu u svojim pčelinjacima, a više stotina košnica ostalo je bez pčela.

– Strahujemo da to neće biti konačan crni bilans. Trovanje je zabeleženo kraj bašaidskog, novomiloševačkog i iđoškog puta, a nadležne službe obavljaju uviđaj na Vodicama. Alarmirali smo policiju, tužilaštvo, gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, veterinarsku i sanitarnu inspekciju. Oni će uzeti uzorke uginulih pčela na svim lokacijama – rekao je Čolak.

Uginuce pcele
Pročitajte i: Koji su još insekticidi opasni po pčele?!

Međutim, ovo se ne dešava po prvi put!

Masovni ponor dogodio se u Kikindi i 2015. godine, kada je stradalo ukupno 3.509 košnica, a materijalna šteta procenjena je na čak 700.000 evra. Pomor pčela se tada dogodio zbog tretiranja semena suncokreta neadekvatnim hemijskim preparatima.

Prema rečima stručnjaka, novi ponor pčela nastao je usled tretiranja pšenice insekticidom i fungicidom.

Prošlog meseca (u aprilu) registrovano je više od 100 slučajeva pomora pčela, na pčelinjacima koji broje od 30 do 150 košnica. To su podaci Udruženja “Sačuvajmo pčele”.

S.Š.